En första markering från EU-parlamnetet om ACTA

Nu har det gått ett tag sedan jag skrev något om vare sig piratpolitik, integritetsfrågor eller Piratpartiets arbete i EU-parlamentet. Även om jag varit dålig på att blogga om mina hjärtefrågor så har jag ändå försökt följa utvecklingen kring Internet- och integritetsfrågorna i både svensk politik och i EU-parlamentet. Vad gäller den svenska politiken så den mig besviken, så här knappt ett halvår före valet. Media är som vanligt dåliga på att bevaka frågan och våra svenska partier gör ständigt bort sig i frågan om bl a datalagringsdirektivet.

I en tid har Piratpartiets parlamentariker Christian Engström och andra parlamentariker i den gröna gruppen arbetat för att kräva öppenhet kring det kontroversiella handelsavtalet ACTA. Förhandlingarna kring ACTA-avtalet bedrivs i hemlighet, vilket tydligen inte är ovanligt när det gäller handelsavtal, men vad som gör ACTA ovanligt i egenskap av just handelsavtal är att upphovsrättsindustrin försöker driva igenom en rad högst kontroversiella lagparagrafer som berör oss konsumenter i allra högsta grad. Exempelvis vill man kunna göra Internet-leverantörer ansvariga för den datatrafik som skickas i deras nät samt kunna stänga användare som ägnat sig åt illegal fildelning, utan någon som helst rättslig prövning. Med andra ord innehåller ACTA mycket av det som inte gick igenom i Telekompaketet, som blev en het politisk potatis i somras.

Igår hände något fantastiskt, eller åtminstone mycket bra, i EU-parlamentet som förhoppningsvis kommer att göra det lite jobbigt för EU-kommissionen framöver. EU-parlamentet röstade igår kväll igenom en resolution som innebär att man kräver att förhandlingarna kring ACTA samt innehållet i avtalet ska öppnas upp för insyn. Majoriteten för resolutionen var stor i parlamentet och följer inte EU-kommissionen resolutionen kan EU-parlamentet ta frågan till EU-domstolen. Utifrån de handlingar som läckt från ACTA-förhandlingarna, gjorde parlamentet också klart att man inte tänker acceptera att användare ska kunna stängas av från Internet, i enlighet med vad innehållet i Telekompaketet.

Även om farsen kring ACTA inte är över ännu är det fint att se att det fortfarande finns stark vilja för rättssäkerhet och integritet i EU-parlamentet och att man inte accepterar vad som helst. Vad man dock måste komma ihåg när det gäller ACTA är att det är ett internationellt handelsavtal där fler länder ingår än enbart EU-länderna. USA är en stark förhandlare och det är också i USA som handelsavtalet först blev till. Även om ACTA faller i EU så innebär inte det att avtalet kan drivas igenom i andra länder.

Andra bloggar om: , , , ,

Intressanta dagar i vecka 51

Den 13-17 december kommer ett seminarium under namnet “God Jul, önskar Storebror” att hållas på Folkets Hus i Göteborg. Temat kommer att vara övervakningssamhållet och föreläsningar om bl a ACTA, Stockholmsprogrammet, IPRED, datalagringsdirektivet och FRA-lagen finns med i programmet. Som arrangörer står Annika Beijbom (FP), Piratpartiet och Vänsterpartiet. Föreläsare är Anna Troberg, Mikael Nilsson, Christopher Kullenberg, Eva-Britt Svensson och Niklas Starow.

Jag kommer så klart att vara där men har redan upptäckt att jag kommer att missa en del av föredragen, bland annat Mikael Nilssons om FRA men det är inte så mycket att göra åt. Troligen kommer jag även att missa föredraget om Stockholmsprogrammet söndagen den 13:e också eftersom jag är i Trollhättan hela helgen men det är så det är ibland. Roliga och intressanta saker har ofta en benägenhet att krocka.

Hur som helst så rekommenderar jag alla, som vill veta mer om några av de lagar som redan stiftats inom det här området samt de lagar som är på gång, att bege sig till Folkets Hus i Göteborg vecka 51.

Edit 2009.12.12 @ 00:26: Jag var inte så uppmärksam när jag skrev detta inlägg så det smög sig så klart in lite fel. Platsen för seminariet är på Folkets Hus ENDAST på söndag kväll, resten av veckan hålls det vid torg 2 på It-Universtitet på Lindholmen, och inget annat.

Andra bloggar om: , , ,

Workshop

Sitter just nu på Gnutiken på Övre Husargatan, där Piratpartiet idag anordnar en workshop om kryptering. Imorgon börjar ju den ökända FRA-lagen att gälla. Även om FRA (Försvarets Radioanstalt) ännu inte har tillgång till alla kablar hos Sveriges alla Internet-operatörer så är det nu som FRA, tack vare Sveriges regering och riksdag, helt lagligt får börja att filtrera den svenska Internet-trafiken som passerar landets gränser, för att söka efter data som de tror kan relatera till terrorbrott, bl a.

Häromdagen deltog jag med min blogg i ett upprop till Telia om att de bör pröva FRA-lagen i domstol innan de låter FRA började filtrera deras trafik. FRA-lagen är en helt ny lag och skulle därmed behöva ett prejudikat, alltså en tidigare dom som fungerar som vägledning i liknande fall som kommer upp senare i domstol. Det man vill med uppropet är att testa lagen i domstol, vilket inte gjorts tidigare.

Ända sedan jag först hörde talas om FRA-lagen och sedan den började konma på tal i media, har min egen inställning till lagen varit starkt negativ. Jag anser att det inte är rätt att lyssna av en hel befolkning på så svaga grunder som FRA, riksdag och regering angett som orsak till den nya lagen, alltså för att motverka terrorbrott och hot mot Sverige. Ska någon avlyssnas så måste det finnas misstankar om brott, precis som vi annan typ av avlyssning. Varför skulle inte folks Internet-trafik betraktas som hemlig på samma sätt som brev som skickas med posten betraktas som hemliga enligt brevhemligheten?

För mig personligen spelar det ingen roll att FRA hävdar att man inte alls avlyssnar hela svenska folket, utan enbart filtrerar trafik som korsar landets gränser mot listor med vissa begrepp som FRA anser vara särskilt intressanta. Att överhuvudtaget betrakta all den trafiken som ett hot är så feltänkt från början. Jag ställer mig inte negativ till signalspaning som sådan men jag anser att man ska vara försiktig med vilken data man lyssnar på. Precis som när polisen avlyssnar telefoner eller annan elektronisk utrustning så är det något som endast får göras mot personer som misstänks för brott. Varför ska det inte gälla även signalspaningen?

Oavsett om jag har rent mjöl i min påse eller inte så är mjölet fortfarande mitt, och inte statens.

Andra bloggar om: , , , ,

Sista passet

Sitter nu och lyssnar på den sista föreläsningen innan jag väljer att dra mig hemåt. Den handlar om SUMO (SUpport.MOzilla.com), alltså Mozillas supportfunktion och hur de arbetar med support av sina programvaror (Firefox, Thunderbird, Seamonkey etc).

De föreläsningar som jag tyckt varit bäst under dessa två dagar har båda varit idag. Den ena var Christopher Kullenbergs föreläsning om övervakning och nätneutralitet i förmiddags. Jag trodde, föreföreläsningen, att det var samma föreläsning som han höll på det seminarie som Piratpartiet var med och arrangerade på Chalmers i våras, men innehållet var lite annorlunda…eller så var det helt enkelt så att jag inte riktigt minns vad han pratade om i våras.

Den andra riktigt bra föreläsningen hölls av Oscar Swartz som pratade om det sociala näteländet, alltså vad som händer när vanliga människor tack vare Internet får lika mycket utrymme att publicera sina åsikter som politiker och storföretag tidigare haft med hjälp av massmedia.

Nu är det alldeles snart dags att packa ner datorn och bege sig hem.

Andra bloggar om: , , , ,

Blogging från FSCONS

Jag befinner mig just nu ute på Lindholmen på eventet FSCONS och har precis lyssnat på ett föredrag av Kalle Vedin och Krister Svanlund om Ung Pirat och hackivism. Bristen på mirkofoner gjorde tyvärr att det var svårt att uppfatta allt som Kalle och Krister sa men det verkade ändå som att åhörarna snappade upp det mest och var ivriga med att ställa frågor.

Just nu sitter jag och lyssnar på Amelia Andersdotter som svarar på frågor om Piratpartiets politik och strategier inför hennes tid i EU-parlamentet. Mitt intryck av Amelia är att hon är duktig på att prata och uttrycka sig och hon är bra på att argumentera för sin ståndpunkt. Hon lägger också mycket tyngd på att förklara vikten av att Piratpartiet måste framföra tydliga och bra alternativ till de saker som vi som parti vänder oss emot.

Jag tror att det kommer att gå bra för Amelia i Bryssel. Hon har skinn på näsan och om det finns någonstans som skinn på näsan är en oerhört bra egenskap så är det nog i Bryssel.

Andra bloggar om: , , ,

Pin It on Pinterest