En första markering från EU-parlamnetet om ACTA
Nu har det gått ett tag sedan jag skrev något om vare sig piratpolitik, integritetsfrågor eller Piratpartiets arbete i EU-parlamentet. Även om jag varit dålig på att blogga om mina hjärtefrågor så har jag ändå försökt följa utvecklingen kring Internet- och integritetsfrågorna i både svensk politik och i EU-parlamentet. Vad gäller den svenska politiken så den mig besviken, så här knappt ett halvår före valet. Media är som vanligt dåliga på att bevaka frågan och våra svenska partier gör ständigt bort sig i frågan om bl a datalagringsdirektivet.
I en tid har Piratpartiets parlamentariker Christian Engström och andra parlamentariker i den gröna gruppen arbetat för att kräva öppenhet kring det kontroversiella handelsavtalet ACTA. Förhandlingarna kring ACTA-avtalet bedrivs i hemlighet, vilket tydligen inte är ovanligt när det gäller handelsavtal, men vad som gör ACTA ovanligt i egenskap av just handelsavtal är att upphovsrättsindustrin försöker driva igenom en rad högst kontroversiella lagparagrafer som berör oss konsumenter i allra högsta grad. Exempelvis vill man kunna göra Internet-leverantörer ansvariga för den datatrafik som skickas i deras nät samt kunna stänga användare som ägnat sig åt illegal fildelning, utan någon som helst rättslig prövning. Med andra ord innehåller ACTA mycket av det som inte gick igenom i Telekompaketet, som blev en het politisk potatis i somras.
Igår hände något fantastiskt, eller åtminstone mycket bra, i EU-parlamentet som förhoppningsvis kommer att göra det lite jobbigt för EU-kommissionen framöver. EU-parlamentet röstade igår kväll igenom en resolution som innebär att man kräver att förhandlingarna kring ACTA samt innehållet i avtalet ska öppnas upp för insyn. Majoriteten för resolutionen var stor i parlamentet och följer inte EU-kommissionen resolutionen kan EU-parlamentet ta frågan till EU-domstolen. Utifrån de handlingar som läckt från ACTA-förhandlingarna, gjorde parlamentet också klart att man inte tänker acceptera att användare ska kunna stängas av från Internet, i enlighet med vad innehållet i Telekompaketet.
Även om farsen kring ACTA inte är över ännu är det fint att se att det fortfarande finns stark vilja för rättssäkerhet och integritet i EU-parlamentet och att man inte accepterar vad som helst. Vad man dock måste komma ihåg när det gäller ACTA är att det är ett internationellt handelsavtal där fler länder ingår än enbart EU-länderna. USA är en stark förhandlare och det är också i USA som handelsavtalet först blev till. Även om ACTA faller i EU så innebär inte det att avtalet kan drivas igenom i andra länder.
Andra bloggar om: ACTA, Datalagringsdirektivet, EU-parlamentet, Piratpartiet, Telekompaketet
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks