Workshop

Sitter just nu på Gnutiken på Övre Husargatan, där Piratpartiet idag anordnar en workshop om kryptering. Imorgon börjar ju den ökända FRA-lagen att gälla. Även om FRA (Försvarets Radioanstalt) ännu inte har tillgång till alla kablar hos Sveriges alla Internet-operatörer så är det nu som FRA, tack vare Sveriges regering och riksdag, helt lagligt får börja att filtrera den svenska Internet-trafiken som passerar landets gränser, för att söka efter data som de tror kan relatera till terrorbrott, bl a.

Häromdagen deltog jag med min blogg i ett upprop till Telia om att de bör pröva FRA-lagen i domstol innan de låter FRA började filtrera deras trafik. FRA-lagen är en helt ny lag och skulle därmed behöva ett prejudikat, alltså en tidigare dom som fungerar som vägledning i liknande fall som kommer upp senare i domstol. Det man vill med uppropet är att testa lagen i domstol, vilket inte gjorts tidigare.

Ända sedan jag först hörde talas om FRA-lagen och sedan den började konma på tal i media, har min egen inställning till lagen varit starkt negativ. Jag anser att det inte är rätt att lyssna av en hel befolkning på så svaga grunder som FRA, riksdag och regering angett som orsak till den nya lagen, alltså för att motverka terrorbrott och hot mot Sverige. Ska någon avlyssnas så måste det finnas misstankar om brott, precis som vi annan typ av avlyssning. Varför skulle inte folks Internet-trafik betraktas som hemlig på samma sätt som brev som skickas med posten betraktas som hemliga enligt brevhemligheten?

För mig personligen spelar det ingen roll att FRA hävdar att man inte alls avlyssnar hela svenska folket, utan enbart filtrerar trafik som korsar landets gränser mot listor med vissa begrepp som FRA anser vara särskilt intressanta. Att överhuvudtaget betrakta all den trafiken som ett hot är så feltänkt från början. Jag ställer mig inte negativ till signalspaning som sådan men jag anser att man ska vara försiktig med vilken data man lyssnar på. Precis som när polisen avlyssnar telefoner eller annan elektronisk utrustning så är det något som endast får göras mot personer som misstänks för brott. Varför ska det inte gälla även signalspaningen?

Oavsett om jag har rent mjöl i min påse eller inte så är mjölet fortfarande mitt, och inte statens.

Andra bloggar om: , , , ,

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ät mitt sociogram, FRA! « Christian Engström, Pirate MEP - [...] I polemik, Berinder, Kverulant, Skivad Lime, Svensson, Maloki (igen), Conjoiner, Deepedition, Sandrability, Enligt min humla, Syrrans granne, Blå borgen,…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest