Tillbaka på FSCONS

Nu är det söndag och jag är tillbaka på FSCONS på Lindholmen. Dagen verkade börja med att den första workshopen som jag ville gå på, “HOWTO Get Free Software in Schools”, nästan blev inställd eftersom den ansvarige personen inte verkade dyka upp. En kvart senare efter att workshoppen skulle börja kom han dock inspringandes och muttrade något om att man inte ska åka kollektivt i Göteborg på en söndagförmiddag, vilket jag bara kan hålla med om.

Workshopen är bra och viktig eftersom väldigt mycket pengar skulle sparas i skolan ifall man valde öppen mjukvara istället för att betala flera tusentals kronor för dyra programvarulicenser. Jag tycker dock att det kanske är lite mycket fokus på nätverk än så länge, men tydligen är det oerhört viktigt med ett välbyggt nätverk på en skola för att få allt att flyta på bra och jag ska erkänna att jag inte hade en aning om att det var så pass viktigt.

Andra bloggar om: ,

Mera FSCONS

Eftersom jag sovit knappt två timmar i natt så börjar jag bli ganska seg så här dags på dagen. Den föreläsning som jag nu lyssnar på heter Building Societies: Learning lessions från the Internet men jag hade nog tänkt att dra mig härifrån ganska snart. Jag märker att det börjar bli svårt att koncentrera sig på innehållet i föreläsningen och hur jag mer än gärna blundar och försvinner bort. Det ska bli så skönt att gå å lägga sig ikväll…

Imorgon blir det FSCONS igen i några timmar och jag ska försöka att lägga upp några bilder från eventett senare idag, ifall några av bilderna blivit tillräckligt bra för att kunna publiceras. Det är inte precis bästa möjliga ljusförhållanden här inne på IT-Universitetet och ute är det ganska mörkt och väldigt grått.

Andra bloggar om:

Blogging från FSCONS

Jag befinner mig just nu ute på Lindholmen på eventet FSCONS och har precis lyssnat på ett föredrag av Kalle Vedin och Krister Svanlund om Ung Pirat och hackivism. Bristen på mirkofoner gjorde tyvärr att det var svårt att uppfatta allt som Kalle och Krister sa men det verkade ändå som att åhörarna snappade upp det mest och var ivriga med att ställa frågor.

Just nu sitter jag och lyssnar på Amelia Andersdotter som svarar på frågor om Piratpartiets politik och strategier inför hennes tid i EU-parlamentet. Mitt intryck av Amelia är att hon är duktig på att prata och uttrycka sig och hon är bra på att argumentera för sin ståndpunkt. Hon lägger också mycket tyngd på att förklara vikten av att Piratpartiet måste framföra tydliga och bra alternativ till de saker som vi som parti vänder oss emot.

Jag tror att det kommer att gå bra för Amelia i Bryssel. Hon har skinn på näsan och om det finns någonstans som skinn på näsan är en oerhört bra egenskap så är det nog i Bryssel.

Andra bloggar om: , , ,

Planera din vardag med “väder”-programmen från Mozilla

Planera din vardag med “väder”-programmen från Mozilla

Jag har blivit lite frälst. En kollega föreslog att vi skulle börja använda Google Calender för att där lägga in gemensamma aktivititer för våra tre kontor så som mässor och upphandlingsvisningar och liknande. Detta var så klart lätt fixat. Min kollega S la in några events i sin Google Calender, vi andra skickade requests för att via våra egna Google Calenders kunna ta del av hennes, hon accepterade åtkomst för oss övriga. Lätt som en plätt.

När detta var gjort började jag fundera på om det inte borde finnas något plugin i Mozilla Thunderbird för att därigenom kunna hålla koll på sin Google Calender. Jag föredrar Thunderbird som mailklient eftersom det är 1. Gratis 2. Open source 3. Lättanvänt så att det nästan gör ont 4. Snabbstartat och inte alls så tungt som MS Outlook.

Det har ju tidigare funnits ett plugin för kalender till Thunderbird, som jag inte minns vad det hette men däremot att det inte var särskilt bra. Sen kom Sunbird som jag inte hann prova och nu har dom vidareutvecklat Sunbird vidare och tagit fram Lightning som är ett jättebra kalender-add-in till Thunderbird och ett relativt kompetent alternativ till MS Outlook.

I Lightning är det lätt att lägga in sina events; man kan lägga till egna ettiketter (hur många som helst) för att färgkoda sina inbokningar; påminnelser går att anpassa på många sätt bl a genom att man kan ställa in en egen specifik tid för när påminnelsen ska visas. Ja, jag kan räkna upp bra saker med Lightning hela kvällen om jag hade orkat.

Hur som helst, så är en annan jättebra sak med Lightning att man kan importera sin Google Calender till Thunderbird. Det var lite bökigt innan jag kom på hur man skulle göra eftersom guiden till add-in:et Provider for Google Calendar 0.5.1 (ett speciellt litet add-in just för att kunna importera Google Calender till Lightning via Thunderbird och som inte fungerar utan Lightning) om hur man importerar sin Google Calender, inte var helt a jour med hur Google Calender-gränssnittet ser ut numera. Jag fick alltså leta som en tok innan jag hittade XML-adressen till min kalender (finns under Settings -> Calenders -> Min kalender (eller vad den nu heter) -> Calender address -> XML).

När man väl fått igång allting så funkar det så klockrent! Det enda jag egentligen saknar är synkronisering med en Nokia-telefon via Nokia PC Suite. Det ska sägas att jag inte hunnit forska så mycket i detta så om det jag påstår är fel, rätta gärna med en kommentar. Jag ska dock undersöka detta lite närmare så fort jag hinner.

Nedan följer några skärmdumpar på Thunderbird och Lightning.

Lightning 1

Lightning med månadsvy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lightning 2

Importera Google Calender till Thunderbird

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lightning 3

Välj “On the Network” och sedan “Google Calender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andra bloggar om: , , , , ,

BSA räknar som krattor

Opassande.se uppmärksammade detta för några dagar sedan men jag har inte riktigt hunnit med att följa alla länkar i det inlägget ännu. Jag har därför inte förrän idag sett krönikanIDG.se där Filip Ekstrand konstaterar att BSA (Business Software Alliance) inte är vidare bra på att räkna. Även Antipiratbyrån får sig en spark av samma känga eftersom båda dessa lobbyorganisationer har som regel att räkna allting som fildelas illegalt som förlorade intäkter. Dom utgår helt enkelt ifrån att dom hade sålt mer ifall fildelningsnätverken inte hade funnits. Musikindustrin lider ju också av denna tendens, att felaktigt anta att hade det inte varit för Internet så hade även dom krängt fler produkter.

Att påstå detta är ungefär som att säga att folk som tar överbliven mat från de stora livsmedelsbutikernas kontainrar, bär ansvaret för att livsmedelsbutikerna plötsligt skulle  sälja mindre mat. Nu är det väl visserligen inte alla som frivilligt går och gräver i kontainrar, jag gör det inte då jag tycker det känns en smula ofräscht, men jag tycker att det är bra att det finns dom som gör det för då slängs det inte lika mycket mat i slutänden.

Det kan mycket väl vara så att en väldigt liten del av det som fildelas, fildelas just för att det inte kostar något. Men jag, och väldigt många med mig, tror inte att det är så som BSA, APB och IFPI säger är sant när dom påstår att dom blir bestulna på grund av fildelningen. Dom borde verkligen försöka vända på resonnemanget och se de exemplar av skivor, spel, progran och filmer som säljs TACK VARE fildelningen. Ta bara Nine Inch Nales som ett väldigt bra exempel. Dom släppte sitt album Ghost I-IV som CC-licens förra året och det är också det album som sålts mest<länk> av alla album under året som gått. Ett annat exempel är Radiohead året innan som släppte sin musik via nätet vilket sannerligen gav klirr i kassan.

Vad gäller programvaruindustrin så tycker jag att dom borde oroa sig mer för konkurrensen från utvecklingen av programvara med open source eftersom dessa programvaror blir bättre och mer konkurrenskraftiga med tiden. Det kanske är dags att inse att det börjar bli svårt att kränga vissa typer av programvara så som man gjort tidigare? Jag försöker att välja bra freeware framför att ladda ner olagliga varianter av programvara, så långt det går. Jag kör en laglig version av WIndows (!), jag kör gratis antivirus+brandvägg med Comodo, ordbehandling med OpenOffice, webbläsaren Firefox, email med Thunderbird, FTP via Filezilla och en massa annan freeware. Än så länge har jag dock inte hittat något som kommer i närheten av programmen från Adobe, förutom just när det gäller att skapa pdf-filer. Deras designprogram är outstanding (tänker då på Photoshop, Dreamweaver, Indesign och gänget). Men att arbeta i de programmen är definitivt något som jag tänker fortsätta med och jag vill gärna kunna köpa Creative Suit i någon form någon gång i framtiden. Den dag jag gör det så kommer Adobe att ha fildelningen att tacka för den investeringen för det är tack vare fildelningen som jag kunnat lära mig programmen och insett att jag faktiskt vill ha dom.

Ett annat program som jag funderar på att köpa är DVD Profiler, ett program som är utmärkt för den som vill hålla reda på sina DVD-filmer. DVD Profiler ansluter mot en stor databas med mängder av DVD-titlar med mycket information om dessa. Jag gillar programmet men hade antagligen aldrig ens hört talas om det om det inte vore för – ja, just det: fildelningen.

Andra bloggar om: , , ,

Pin It on Pinterest