BSA räknar som krattor

Opassande.se uppmärksammade detta för några dagar sedan men jag har inte riktigt hunnit med att följa alla länkar i det inlägget ännu. Jag har därför inte förrän idag sett krönikanIDG.se där Filip Ekstrand konstaterar att BSA (Business Software Alliance) inte är vidare bra på att räkna. Även Antipiratbyrån får sig en spark av samma känga eftersom båda dessa lobbyorganisationer har som regel att räkna allting som fildelas illegalt som förlorade intäkter. Dom utgår helt enkelt ifrån att dom hade sålt mer ifall fildelningsnätverken inte hade funnits. Musikindustrin lider ju också av denna tendens, att felaktigt anta att hade det inte varit för Internet så hade även dom krängt fler produkter.

Att påstå detta är ungefär som att säga att folk som tar överbliven mat från de stora livsmedelsbutikernas kontainrar, bär ansvaret för att livsmedelsbutikerna plötsligt skulle  sälja mindre mat. Nu är det väl visserligen inte alla som frivilligt går och gräver i kontainrar, jag gör det inte då jag tycker det känns en smula ofräscht, men jag tycker att det är bra att det finns dom som gör det för då slängs det inte lika mycket mat i slutänden.

Det kan mycket väl vara så att en väldigt liten del av det som fildelas, fildelas just för att det inte kostar något. Men jag, och väldigt många med mig, tror inte att det är så som BSA, APB och IFPI säger är sant när dom påstår att dom blir bestulna på grund av fildelningen. Dom borde verkligen försöka vända på resonnemanget och se de exemplar av skivor, spel, progran och filmer som säljs TACK VARE fildelningen. Ta bara Nine Inch Nales som ett väldigt bra exempel. Dom släppte sitt album Ghost I-IV som CC-licens förra året och det är också det album som sålts mest<länk> av alla album under året som gått. Ett annat exempel är Radiohead året innan som släppte sin musik via nätet vilket sannerligen gav klirr i kassan.

Vad gäller programvaruindustrin så tycker jag att dom borde oroa sig mer för konkurrensen från utvecklingen av programvara med open source eftersom dessa programvaror blir bättre och mer konkurrenskraftiga med tiden. Det kanske är dags att inse att det börjar bli svårt att kränga vissa typer av programvara så som man gjort tidigare? Jag försöker att välja bra freeware framför att ladda ner olagliga varianter av programvara, så långt det går. Jag kör en laglig version av WIndows (!), jag kör gratis antivirus+brandvägg med Comodo, ordbehandling med OpenOffice, webbläsaren Firefox, email med Thunderbird, FTP via Filezilla och en massa annan freeware. Än så länge har jag dock inte hittat något som kommer i närheten av programmen från Adobe, förutom just när det gäller att skapa pdf-filer. Deras designprogram är outstanding (tänker då på Photoshop, Dreamweaver, Indesign och gänget). Men att arbeta i de programmen är definitivt något som jag tänker fortsätta med och jag vill gärna kunna köpa Creative Suit i någon form någon gång i framtiden. Den dag jag gör det så kommer Adobe att ha fildelningen att tacka för den investeringen för det är tack vare fildelningen som jag kunnat lära mig programmen och insett att jag faktiskt vill ha dom.

Ett annat program som jag funderar på att köpa är DVD Profiler, ett program som är utmärkt för den som vill hålla reda på sina DVD-filmer. DVD Profiler ansluter mot en stor databas med mängder av DVD-titlar med mycket information om dessa. Jag gillar programmet men hade antagligen aldrig ens hört talas om det om det inte vore för – ja, just det: fildelningen.

Andra bloggar om: , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest