Söndag minus en timme

Idag gick vi över till sommartid! Gött! Nu kommer det ju bli lite mörkare på morgonen ett tag men samtidigt ljusare längre på kvällen. Nu är det bara att hoppas att det inte trillar mer snö, det har i alla fall jag fått nog av. Nu vill jag ha vårblommor, värme och knoppar på träden. Jag vill ha grönare överallt! Jag vet att det nog kommer att ta ett tag till innan det blir grönt och fint men jag längtar!

Idag har jag suttit en bra stund och bråkat med Lightroom. Igår fixade jag iordning metainfo till alla bilder; information om upphovsrätt och vilken kamera och kamerainställningar som använts när bilden togs. Jag vet inte vad som hände men idag hade metafilerna tömts sig själva på innehåll, eller så var det något jag gjorde. Jag fick göra om alla metafiler och läsa in dom på bilderna igen.

Jag har också experimenterat lite med att fota med kameran ansluten till datorn och få bilderna direkt importerade till Lightroom. Jag tror inte att jag kommer att använda det särskilt mycket men jag ville se efter hur det funkade. Det var lite trixigt innan jag fick igång det eftersom det inte fanns någon funktion för kamerakontroll i Olympus Master, som jag annars använder för att uppdatera firmware och såna saker. Så för att kunna testa det installerade jag testversionen av Olympus Studio som är Olympus eget bildredigeringsprogram och då var det ingen konst att få igång det tillsammans med Lightroom. Olympus Studio var för övrigt riktigt snyggt och verkade rätt bra. Men jag vill inte överge Lightroom nu när jag börjar lära mig mer om det.

Nu ska jag ta hand om lite disk som står och ser äcklig ut…

Andra bloggar om: , ,

Att fota i RAW-format

Att fota i RAW-format

Att fota i formatet RAW har en del fördelar. Eftersom mycket av information om vitbalans, kontrast och färgmättnad så att man kan ändra såna egenskaper i en bild senare i ett bra bildredigeringsprogram som Photoshop eller Photoshop Lightroom.

I somras tog jag en bild på en fontän med min brors Nikon D80. Det var starkt solljus ute och jag använde lång slutartid eftersom jag vill få den där häftiga effekten på vattnet som man kan få med lång slutartid, som på bilden nedan som jag tog i höstas med A’s systers systemkamera.

Höst i Varnhem - Vattenfall

Tagen med Canon EOS 450D, 2008-11-02

På grund av det extrema solljuset och den långa slutartiden blev bilden också extremt överexponerad, ja, den blev helt vit. Det gick inte att se någonting annat än vitt. Tack vare att jag hade tagit bilden i RAW-format så kunde jag i Lightroom sänka exponeringen så att det gick att se ett motiv. Tyvärr blev bilden ändå alldeles för ljus men det är ändå helt fantastiskt vad det går att åstadkomma med RAW-formatet.

Redan första dagen ställde jag in våran nya systemkamera så att bilderna bara skulle lagras i RAW-format på minneskortet. De bilder jag vill använda exporterar jag sedan från Lightroom som jpg eller något annat. Dock har det gått upp för mig att jag måste bli bättre på att rensa bort bilder och även sluta vara så konservativ med rensningen för bilderna tar mycket mer plats i RAW än i jpg. Även om jag har en stor disk att lagra mina bilder på, så kommer nog utrymmet att bli ett problem för mig en vacker dag…

Andra bloggar om: , ,

Det var den helgen, det…

Både igår och idag har jag ägnat mig åt att försöka bli klok på vår nya kamera. Den är ganska fullspäckad med finesser som ger en massa möjligheter och idéer. Det är otroligt mycket att sätta sig in i och lära sig att förstå för att verkligen utnyttja kameran till sitt yttersta. Det kommer att ta tid att lära sig allting men vi kommer förhoppningsvis att ha mycket roligt under tiden.

Helgen har gått fort som vanligt. Fredagkvällen spenderades på Kajsa-baren på Chalmers där vi, efter en viss tid av väntan, slutligen avnjöt en god hamburgare, gott öl och trevligt sällskap. Igår kväll blev det så klart The Rover igen, med mer mat och mer öl och mer trevlig samvaro.

Det är lite tråkigt att stressen på jobbet under arbetsdagarna påverkar en så mycket på helgerna. Jag har varit väldigt trött och dåsig och inte orkat vara uppe så sent som de andra. Det känns lite asocialt men om man vet om att man inte är något vidare sällskap just på grund av det så tycker att det är lika bra att gå hem och sova.

I veckan som kommer ska jag försöka att koppla bort stressen men framför allt att göra en sak i taget. Jag är dålig på att strukturera mina arbetsuppgifter och vill gärna göra flera saker samtidigt, då blir det fel vilket ger mig merarbete senare. Det blir nästa veckas mål.

Andra bloggar om: , , , ,

En födelsedagspresent till mig själv

En födelsedagspresent till mig själv

Efter ett antal månader av envist sparande så har det äntligen hänt! Jag och A är numera ägare och troligen flitiga användare av en Olympus E-520. Jag har precis kommit hem från stan så batteriet ligger nu på laddning. Jag har därför inga provbilder att visa men det kommer. Det kommer nog att komma mycket bilder framöver. 😉

Jag fyller ju år på torsdag så det blir ju lite av en födelsedagspresent till mig själv. Det är fortfarande en del saker som fattas, bl a kameraväska och extra batteri (vilket jag har fått ett bra tips på hos Expert Götaplatsen) samt UV-filter och försäkring. Försäkring måste jag försölka fixa rätt snart, tyvärr är den rätt dyr men jag känner att jag nästan måste ha en sådan. Väska och batteri blir troligen delvis en present från A, förhoppningsvis senare i veckan. Som det är nu vill jag helst inte vandra omkring med kameran utan väska. I synnerhet i dessa gangsterkvarter. 😉

Nu ska jag peta i mig något att äta och sen ska vi iväg och dricka kaffe på Bar Italia. A’s kompis F är här från Skövde så senare ikväll ska vi till The Rover igen. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Kamerashopping…fast bara nästan…

Kamerashopping…fast bara nästan…

Istället för att vara uppgiven på grund av IPRED tänkte jag fortsätta kvällen med ett inlägg om något roligare – nämligen kameror.

Eftersom Olympus inte deltog på fotomässan i helgen som gick, så kunde jag ju inte klämma mera på E-520 så att jag till slut skulle kunna bestämma mig för vilken kamera jag vill köpa. Olympus kundtjänst tipsade mig om några ställen här i stan som skulle ha ett bra Olympus-sortiment. Ett av dessa ställen var Expert Götaplatsen, så dit begav jag mig efter arbetsdagens slut.

Nu visade det sig att de tyvärr inte hade någon E-520 hemma, dock ett digert Olympus-sortiment och bra service. Jag fick mig till och med en snabblektion om varför ett objektiv med brännvidden 70-300 egentligen har en brännvidd på 140-600 mm…men det har jag så klart glömt nu. Dock så har det att göra med övergången från analogt till digitalt så att man som en fotograf som var med innan digiitaliseringen av kameror och objektiv ska veta vad brännvidden hade motsvarat om det varit analogt, eller något sådant. När det gäller optik, och i synnerhet brännvidd, så har jag fortfarande lite svårt att få ihop alla begrepp.

Jag fick också förklarat för mig att menysystemet ser likadant ut i E-520 som i E-410 så det fick jag titta på i den kameran istället. En bra sak som båda kamerarorna har, och även flera andra modeller hos konkurrenterna (däribland Canon EOS 450D) är att istället för en liten pytteinfofönster på kamerans ovansida, visas detta fönster i displayen när man inte använder live view. Detta är ju rätt bra för mig som ser lite halvkass.

Olympus E-520 info-display

Bilden är tagen från Radiantlite.com. Klicka på bilden för att komma till webbplatsen.

Killen som visade mig kamerorna tyckte att det var lite pinsamt att han inte hade någon E-520 hemma så han ska ta hem en åt mig så att jag ska få titta mer. Jag har inte varit så mycket för Epert tidigare men när de erbjuder så bra service så är man ju så klart beredd att ändring uppfattning.

Vi tittade även lite på priser och den tillmötesgående Expert-experten gav mig ett pris på 6 995 kr för Olympus E-520 kamerahus + Olympus Zuiko 14-42 mm/3,5-5,6 + Olympus Zuiko 40-150 mm/4-5,6, vilket är väldigt prisvärt. Han ringde dessutom upp Olympus och frågade efter något mer han kunde erbjuda. Han fick till svar att väska + extra batteri för 995 kr vore rimligt. Det är också PRISVÄRT. Extra batteri är guld värt! Jag har dessutom redan sett ut en väska som jag skulle vilja ha så om jag kan få just den väskan och ett extra batteri för en tusing så är det ju inte dumt alls.

Expert-killen ska ringa när kameran finns inne att klämma på. Skojigt värre!

Edit 2009.02.24 @ 20:09: Precis nu när jag var ute och surfade lite på Olympus webbplats så såg jag att de har en uppföljare till E-520 på gång – E-620. Så typiskt när man bestämt sig för en modell, så kommer det en ny! Men jag tror ändå att E-520 blir ett väldigt bra val.

Andra bloggar om: , , ,

Pin It on Pinterest