Att fota i RAW-format

Att fota i RAW-format

Att fota i formatet RAW har en del fördelar. Eftersom mycket av information om vitbalans, kontrast och färgmättnad så att man kan ändra såna egenskaper i en bild senare i ett bra bildredigeringsprogram som Photoshop eller Photoshop Lightroom.

I somras tog jag en bild på en fontän med min brors Nikon D80. Det var starkt solljus ute och jag använde lång slutartid eftersom jag vill få den där häftiga effekten på vattnet som man kan få med lång slutartid, som på bilden nedan som jag tog i höstas med A’s systers systemkamera.

Höst i Varnhem - Vattenfall

Tagen med Canon EOS 450D, 2008-11-02

På grund av det extrema solljuset och den långa slutartiden blev bilden också extremt överexponerad, ja, den blev helt vit. Det gick inte att se någonting annat än vitt. Tack vare att jag hade tagit bilden i RAW-format så kunde jag i Lightroom sänka exponeringen så att det gick att se ett motiv. Tyvärr blev bilden ändå alldeles för ljus men det är ändå helt fantastiskt vad det går att åstadkomma med RAW-formatet.

Redan första dagen ställde jag in våran nya systemkamera så att bilderna bara skulle lagras i RAW-format på minneskortet. De bilder jag vill använda exporterar jag sedan från Lightroom som jpg eller något annat. Dock har det gått upp för mig att jag måste bli bättre på att rensa bort bilder och även sluta vara så konservativ med rensningen för bilderna tar mycket mer plats i RAW än i jpg. Även om jag har en stor disk att lagra mina bilder på, så kommer nog utrymmet att bli ett problem för mig en vacker dag…

Andra bloggar om: , ,

2 Comments

 1. jennie
  Jan 30, 2010

  Hej. Jag har också en Canon Eos 450D. Jag undrar vart man ställer in för att fora i Raw-format. Jag leter och letar, men hittar inte..

  • Sandra
   Jan 31, 2010

   Hej, Jennie!

   Nu har jag ju tyvärr inte Canon EOS 450D. Den jag använde för att ta bilderna i det här inlägget var min sambos systemkamera. Själv har jag en Olympus E-520 så jag vet inte var i menyn du kan hitta bildformatsinställningar. I min kamera har jag fem flikar i inställningarna och bildformatet ligger i den första av dom. Det ser antagligen annorlunda ut i din kamera men det borde vara en väldigt lättillgänglig inställning. I värsta fall kan du ju kolla i manulen.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest