Ont om ettor och nollor

Orsaken till att jag varit så usel på att blogga den senaste veckan, det vill säga uslare än vanligt, beror inte bara på lathet utan även på att jag dels jobbat med min portfolio (snart klar) och dels på att den mängd data på 5 Gb, som jag har till mitt förfogande för mitt mobila Internet-abonnemang hos Telus, sakta men säkert håller på att ta slut för juni månad. Jag vill därför försöka snåla så mycket som möjligt och håller även MSN och Skype avstängt till och med imorgon. Jag tror mätaren nollställs på torsdag så fram tills dess är det så lite surfande som möjligt som gäller.

Totally boring!

Andra bloggar om: ,

Skolarbete i stora högar

Jag börjar äntligen komma någon vart med att städa bort allt skolarbete som jag samlat på mig de senaste veckorna. Nästan alla labbar i kursen IT-säkerhet är klara, jag väntar bara att dem alla ska bli godkända. Slutrapporten i samma kurs är också på god väg att bli klar. Jag har valt att skriva om brandväggar och det som återstår är egentligen bara lite mer om filtreringsalternativ, slutsatser och att fixa i ordning källförteckningen. Sen är det klart! 🙂

Databaskursen, där jag också haft uppgifter som släpat ett bra tag, börjar också få ett slut. Idag skickade jag äntligen in den sista övningsuppgiften och imorgon kl. 6:00 (Usch!) ska jag förhoppningsvis även bli godkänd på övning 4, som utgörs av duggan som det tydligen inte är meningen att jag ska göra. Senast gick jag upp klockan sju för att göra den men då hamnade lärarens mail med uppgifterna i spam-mappen vilket jag inte upptäckte förrän flera veckor senare. Jag trodde helt enkelt att jag inte fått något svar då jag mailade och bad om att få göra duggan, som är tidsbegränsad till endast en halvtimme.

Den enda kurs där det fortfarande ligger en hel del på hög är kursen Grafisk design för Internet. Jag är lite besviken på den för jag hade hoppats att det skulle vara mer i kursen som faktiskt var relaterat till Internet. Mycket har återkommit som redan togs upp i kursen Introduktion till Grafisk Design som gick i höstas och jag tycker att relativt lite har handlat om grafik specifikt för Internet. Det som återstår är en uppgift som går ut på att reflektera över sin kommande roll som designer i utvecklingen av en webbplats, vilket jag finner mycket svårt att reflektera kring eftersom jag ju inte har någon som helst aning om vilken roll jag i framtiden kommer att ha. Utöver det är det själva examinationsuppgiften som utgörs av en webbanalys och webbdesignuppgift men dessa två ska jag ägna mig åt i sommar eftersom deadline redan är passerad (Surprise!) och det inte är något mer examinationstillfälle på kursen denna termin.

Så, nu har jag babblat en massa om skolarbete så nu undrar ni säkert när jag ska börja babbla om något roligare. Jag har faktiskt en del att skriva om de senaste dagarna och några nya bilder att dela med mig av från Stanley Park bl a, men just nu börjar jag bli rätt hungrig så det roliga babblet får helt enkelt vänta lite.

Andra bloggar om: ,

En första titt på downtown

En första titt på downtown

Bloggar lite i efterhand eftersom jag fortfarande hade ganska slött Internet fram till igår. Nu är det problemet dock löst samt en del andra saker fixade. Igår var jag, helt på egen hand, ute på vift i Vancouver Downtown. Det gick väldigt bra för att vara jag och min tankspriddhet. Jag gick bara nästan vilse.

Jag fick skjuts av Michelle till en av de närmaste skytrainstationerna där jag sedan ägnade en liten stund åt att leta reda på en maskin där man köper biljett och sen ytterligare en liten stund med att lista ut åt vilket håll jag skulle åka. Varken det ena eller det andra var nämilgen särskilt tydligt. Själva resan var ganska spännande. Tåget gick snabbt och ganska högt över marken ända fram till centrala Vancouver där tåget plötsligt förvandlades till tunnelbana. Innan jag åkte försökte jag så gott det nu gick, med den tröga uppkopplingen, att via Google Maps ta reda på var jag skulle gå av någonstans och på vilka gator som alla ställen, som jag behövde besöka, låg på. Det visade sig att alla ställen låg relativt nära varandra och också rätt när Granville Stn. Men som vanligt så ser ju allting mycket enklare ut på kartan, verkligheten ser dock lite annorlunda ut. Att komma ut från Granville Stn och vidare till Pacific Center var inget problem. Man hamnade nästan mitt i gallerian och sen var det bara att följa beskrivningen på informationsskylten över butikerna för att hitta Apple Store. I ett tidigare inlägg har jag ju berättat om att min touchpad slutat fungera. Tyvärr räckte det inte med att personalen på Apple Store vid Pacific Centre öppnade upp maskinen och försökte att dra en liten skruv som sitter under touchpaden, den måste tydligen bytas helt och hållet. Lyckligtvis var inte detta så dyrt som jag först var rädd för. Hela kalaset kommer att gå på $211, vilket är ungefär 1 500 kr. Precis lika mycket som självrisken hos försäkringsbolaget. Nåja, det får min kära MacBook allt vara värd.

När jag var hos Apple passade jag även på att fråga om dem just nu söker personal eftersom jag är väldigt sugen att få jobba där. Killen jag pratade med sa att Apple i princip alltid söker personal och att jag skulle ansöka online. Lite mer om detta i ett senare inlägg.

Efter besöket på Apple strosade jag vidare till Fido där jag skaffade ett kontantkort till den mobiltelefon som jag fått låna av M. Tack M! 🙂 Och sedan vidare till Telus där jag köpte ett mobilt 3G-modem med tillhörande SIM-kort och fungerande Internet. Det är dock lite dyrt, ca 400 kr i månaden och med en gräns på 5 Gb. Men med tanke på hur mycket använder Internet och att det är nödvändigt med en fungerande uppkoppling för att kunna utföra mina studier så får det väl vara värt det. På det hela taget verkar det vara något dyrare att leva och bo här än hemma i Sverige.

Det sista ärende jag skulle göra för dagen var att besöka Royal Bank, en av de största bankerna i landet, eftersom jag tyckte deras studenterbjudanden verkade väldigt bra. Men när jag väl kom dit, efter att nästan ha tappat bort mig själv och vilket håll jag kom ifrån, så hade banken stängt. Så jag åkte hem och tog för första gången bussen hem från Braid Stn (den skytrain-station som ligger närmast det område där jag bor). Både de bussar och tåg som jag hittills åkt med har haft automatiskt hållplatsutrop, vilket givetvis är kanon. Men tyvärr är det som i Sverige att det är ganska mycket stoj runt omkring och att man därför inte hör utropen. Bussen hade dock en elektronisk skylt längst fram, precis som många bussar i Sverige, och den var i alla fall jag betydligt mer hjälpt av än utropen.

Här kommer några bilder från gårdagens lilla äventyr:


Edit 2010-05-05 @ 22:57:
Jag la till en bild som jag glömde att ladda upp häromdagen. Minns inte vad byggnaden är exakt men det råder då ingen tvekan om var den hör hemma. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

 

Schiphol, Amsterdam

Schiphol, Amsterdam

Den första etappen av resan är avklarad. Jag sitter just nu och väntar på att boardingen på nästa flight till Vancouver International Airport ska börja. Även om det inte var helt oväntat, men likväl en lättnad, hittade jag så klart ett communication centre här på Schiphol och därmed Internet, perfekt tidsfördriv i knappt 20 minuter till.

Här kommer ett par bilder som jag tog från planet på väg hit.

Andra bloggar om: ,

En första markering från EU-parlamnetet om ACTA

Nu har det gått ett tag sedan jag skrev något om vare sig piratpolitik, integritetsfrågor eller Piratpartiets arbete i EU-parlamentet. Även om jag varit dålig på att blogga om mina hjärtefrågor så har jag ändå försökt följa utvecklingen kring Internet- och integritetsfrågorna i både svensk politik och i EU-parlamentet. Vad gäller den svenska politiken så den mig besviken, så här knappt ett halvår före valet. Media är som vanligt dåliga på att bevaka frågan och våra svenska partier gör ständigt bort sig i frågan om bl a datalagringsdirektivet.

I en tid har Piratpartiets parlamentariker Christian Engström och andra parlamentariker i den gröna gruppen arbetat för att kräva öppenhet kring det kontroversiella handelsavtalet ACTA. Förhandlingarna kring ACTA-avtalet bedrivs i hemlighet, vilket tydligen inte är ovanligt när det gäller handelsavtal, men vad som gör ACTA ovanligt i egenskap av just handelsavtal är att upphovsrättsindustrin försöker driva igenom en rad högst kontroversiella lagparagrafer som berör oss konsumenter i allra högsta grad. Exempelvis vill man kunna göra Internet-leverantörer ansvariga för den datatrafik som skickas i deras nät samt kunna stänga användare som ägnat sig åt illegal fildelning, utan någon som helst rättslig prövning. Med andra ord innehåller ACTA mycket av det som inte gick igenom i Telekompaketet, som blev en het politisk potatis i somras.

Igår hände något fantastiskt, eller åtminstone mycket bra, i EU-parlamentet som förhoppningsvis kommer att göra det lite jobbigt för EU-kommissionen framöver. EU-parlamentet röstade igår kväll igenom en resolution som innebär att man kräver att förhandlingarna kring ACTA samt innehållet i avtalet ska öppnas upp för insyn. Majoriteten för resolutionen var stor i parlamentet och följer inte EU-kommissionen resolutionen kan EU-parlamentet ta frågan till EU-domstolen. Utifrån de handlingar som läckt från ACTA-förhandlingarna, gjorde parlamentet också klart att man inte tänker acceptera att användare ska kunna stängas av från Internet, i enlighet med vad innehållet i Telekompaketet.

Även om farsen kring ACTA inte är över ännu är det fint att se att det fortfarande finns stark vilja för rättssäkerhet och integritet i EU-parlamentet och att man inte accepterar vad som helst. Vad man dock måste komma ihåg när det gäller ACTA är att det är ett internationellt handelsavtal där fler länder ingår än enbart EU-länderna. USA är en stark förhandlare och det är också i USA som handelsavtalet först blev till. Även om ACTA faller i EU så innebär inte det att avtalet kan drivas igenom i andra länder.

Andra bloggar om: , , , ,

Pin It on Pinterest