En första markering från EU-parlamnetet om ACTA
Nu har det gått ett tag sedan jag skrev något om vare sig piratpolitik, integritetsfrågor eller Piratpartiets arbete i EU-parlamentet. Även om jag varit dålig på att blogga om mina hjärtefrågor så har jag ändå försökt följa utvecklingen kring Internet- och integritetsfrågorna i både svensk politik och i EU-parlamentet. Vad gäller den svenska politiken så den mig besviken, så här knappt ett halvår före valet. Media är som vanligt dåliga på att bevaka frågan och våra svenska partier gör ständigt bort sig i frågan om bl a datalagringsdirektivet.
I en tid har Piratpartiets parlamentariker Christian Engström och andra parlamentariker i den gröna gruppen arbetat för att kräva öppenhet kring det kontroversiella handelsavtalet ACTA. Förhandlingarna kring ACTA-avtalet bedrivs i hemlighet, vilket tydligen inte är ovanligt när det gäller handelsavtal, men vad som gör ACTA ovanligt i egenskap av just handelsavtal är att upphovsrättsindustrin försöker driva igenom en rad högst kontroversiella lagparagrafer som berör oss konsumenter i allra högsta grad. Exempelvis vill man kunna göra Internet-leverantörer ansvariga för den datatrafik som skickas i deras nät samt kunna stänga användare som ägnat sig åt illegal fildelning, utan någon som helst rättslig prövning. Med andra ord innehåller ACTA mycket av det som inte gick igenom i Telekompaketet, som blev en het politisk potatis i somras.
Igår hände något fantastiskt, eller åtminstone mycket bra, i EU-parlamentet som förhoppningsvis kommer att göra det lite jobbigt för EU-kommissionen framöver. EU-parlamentet röstade igår kväll igenom en resolution som innebär att man kräver att förhandlingarna kring ACTA samt innehållet i avtalet ska öppnas upp för insyn. Majoriteten för resolutionen var stor i parlamentet och följer inte EU-kommissionen resolutionen kan EU-parlamentet ta frågan till EU-domstolen. Utifrån de handlingar som läckt från ACTA-förhandlingarna, gjorde parlamentet också klart att man inte tänker acceptera att användare ska kunna stängas av från Internet, i enlighet med vad innehållet i Telekompaketet.
Även om farsen kring ACTA inte är över ännu är det fint att se att det fortfarande finns stark vilja för rättssäkerhet och integritet i EU-parlamentet och att man inte accepterar vad som helst. Vad man dock måste komma ihåg när det gäller ACTA är att det är ett internationellt handelsavtal där fler länder ingår än enbart EU-länderna. USA är en stark förhandlare och det är också i USA som handelsavtalet först blev till. Även om ACTA faller i EU så innebär inte det att avtalet kan drivas igenom i andra länder.
Andra bloggar om: ACTA, Datalagringsdirektivet, EU-parlamentet, Piratpartiet, Telekompaketet
För ett öppet och fritt Internet
Imorgon måndag börjar tredjebehandlingen av Telekompaketet. För den som vill läsa mer om Telekompaketet och om vad som just nu händer med det, finns mycket att tillgå på Newsmill.se. Direktlänk för sökning på “telekompaketet” finns här. Man kan även följa den svenska bloggen Le Domaine D’Anais.
Det huvudsakliga syftet med den så kallade tredjebehandlingen är att ett antal utvalda ledamöter från EU-parlamentet (däribland Piratpartiets Christian Engström) samt ministrar från medlemsländernas regeringar, ska komma fram till en kompromiss huvudsakligen angående tilläggsförslag 138. Detta tilläggsförslag innebär i korthet att Internet-användare inte ska kunna stängas av från Internet utan en rättegång och ett fällande domstolsbeslut. Alltså tvärt emot vad den nyligen godkända franska antipiratlagen HADOPI säger. HADOPI-lagen innebär nämligen att Internet-användare ska kunna stängas av efter att två varningar utfärdats.
Att man överhuvudtaget ska behöva kompromissa om något som rättssäkerhet i ett lagförslag är i sig självt horribelt men upphovsrättsindustrins lobbyister har varit mycket framgångsrika i sitt lobbyarbete och har fått många ministrar och parlamentsledamöter att se rött och totalt tappa verklighetsförankringen när det gäller Telekompaketet. Motståndet mot tilläggsförslag 138 har även den franske presidenten Sarkozy att tacka, då Sarkozy varit en av de starkaste förespråkarna till att folk ska kunna stängas av från Internet utan en rättegång, enbart på grund av fildelning.
Tredjebehandlingen kommer även (så som jag förstått det) att i viss mån behandla tilläggsförslag 166 som tyvärr redan fallit i EU-parlamentet. Detta tilläggsförslag garanterar att teleoperatörer inte får stänga av tjänster som exempelvis Skype till fördel för sina egna IP-telefonitjänster. Det handlar kort och gott om nätneutralitet; ingen förutom du själv ska ha rätt att avgöra vad du gör på Internet och vilket innehåll och vilka tjänster som du ha rätt att nyttja. Tyvärr finns det politiker som anser att det inte behövs något tilläggsförslag för att garantera nätneutralitet och att användarnas rättigheter ska regleras utifrån konkurrenslagstiftningen. “EU ska inte reglera något den fria marknaden hanterar bättre själv” säger exempelvis EU-parlamentariker Lena Ek för Centern och menar på att de som påstår att Telekompaketet i dess nuvarande form inte skulle garantera användarnas rätt till ett fritt Internet, har fel. I en perfekt värld hade jag hållit med henne om det men problemet med det påstående är ju att det som Lena Ek kallar för en fri marknad också är en relativt lättpåverkad marknad när det kommer till att godtyckligt blockera vissa webbplatser för att andra ekonomiska intressen anser att de ska inte ska finnas på Internet. Ta exemplet med danska Tele2 som blockerade Pirate Bay efter domstrolsbeslut och påtryckningar från upphovsrättsindustrin. Lena Ek har nog bott under en sten de senaste fem åren om hon har missat hur det blir när upphovsrättsindustrin tillåts bestämma vad och vem som får synas på Internet. I en sådan värld behövs det garantier för nätneutralitet.
När tredjebehandlingen av Telekompaketet är över är det troligtvis för sent för oss EU-medborgare att göra någonting annat än att stå och se på hur våra rättigheter inskränks allt mer. Många tror nog att de inte kan göra något alls för att påverka utfallet i Bryssel och det är en uppfattning som jag till viss del hållet med om. Vad man som enskild medborgare kan göra är att tala om för de som nu ska behandla Telekompaketet och att man vet vad som pågår (även om man inte känner sig tillräckligt insatt eller ens är särskilt intresserad i normala fall) och att man uttrycker sin åsikt.
Skriv på för ett öppet och fritt Internet på EU Open Internet. Det tar inte lång tid och om tredjebehandlingen går väl kan du som skrivit på känna dig stolt över att just du varit med och påverkat till något positivt. Namninsamlingen ska skickas in imorgon så det är bråttom! Sprid ordet!
Andra bloggar om: EU, EU-parlamentet, Nätneutralitet, Telekompaketet, Tredjebehandlingen, Tilläggsförslag
Även för fransmännen finns det hopp
Den 12:e maj gick Hadopi-lagen igenom i den franska nationalförsamlingen. Detta efter att den redan blivit avslagen en gång den 9:e april. Några franska politiker, bland annat den franske presidenten Sarkozy som varit en av de mest pådrivande av lagen, lyckades ändå få till en omröstning, vilken de vann med 296 röster mot 233.
Sarkozy och flera andra franska politiker har också varit mycket aktiva i förhandlingarna om Telekompaketet där de drivit en politisk linje helt överensstämmande med innehållet i Hadopi-lagen, nämligen att fildelare ska kunna stängas av från Internet – UTAN någon rättslig prövning.
Igår snappade A upp, via någon av de nättidningar som han följer, att Hadopi-lagen lite oväntat stoppats av Frankrikes författningsråd. Jag läste mer om detta på SVT.se idag och det som skett är att författningsrådet har kommit fram till att lagförslaget är okonstitutionellt och att det hindrar avstängda medborgare från att ta del av offentliga webbaserade tjänster, vilket rådet anser är en mänsklig rättighet. Rådet anser också att endast en domare kan avgöra ifall en medborgare gjort sig skyldig till ett brott, ett beslut som alltså inte ska fattas av upphovsrättsindustrin.
När Telekompaketet inte gick igenom den 6:e maj, i motsats till vad väldigt många troligen hade väntat sig, fanns det i princip ingenting som stoppade fransmännen att införa Hadopi, vilket de också gjorde eftersom de fick till ännu en omröstning i sin nationalförsamling. Dagen då Hadopi röstades igenom, den 12:e maj, var en sorgens dag för alla fränsmän för det var dagen då de fråntogs rätten till en prövning i domstol för ett brott som enligt väldigt många inte borde betraktas som ett brott. Bara genom klagomål från upphovsrättsorganisationer skulle folk kunna stängas av från Internet utan någon som helst möjlighet att bevisa sin oskuld…jo, så klart: möjligheten att låta Hadopi-myndigheten installera programvara på ens dator och sen låta dem genomsöka den efter upphovsrättsskyddat material fanns ju förstås. Vägra och du betraktas som skyldig per automatik!
Lika mycket som det var en tragedi att detta sinnesjuka lagförslag gick igenom, så är det nu en stor framgång för alla fransmän att lagen fastställts av författningsrådet som kränkande mot mänskliga rättigheter. Det bådar även gott för de framtida förhandlingarna om Telekompaketet. Vad som beslutas om Telekompaketet i EU behöver nödvändigtvis inte ha något att göra med vad det franska författningsrådet anser, men jag hoppas att det kan bli en tydlig signal till alla MEP:ar att om ett lagsförslag som Hadopi inte ens accepterats på en så hög nivå i Frankrike, ett land som kanske drivit denna typ av lagförslag hårdast av alla EU-länder, så är det en stark orsak till att inte klubba igenom Telekompaketet utan de oerhört viktiga tillägg som tydligt och klart garanterar medborgerliga rättigheter.
Vad gäller Telekompaketet, som skulle ha tagits upp och möjligen också gått till beslut i ministerrådet idag, finns nu chansen att det bollas vidare till det svenska ordförandeskapet som börjar den 1:e juli. Sarkozy’s långa armar räckte tydligen inte ända fram…
Något som stör mig oerhört i artikeln om detta på IDG.se är att Sverige enligt Henrik Hansson, politiskt sakkunnig i frågan, kommer att hålla ett passivt och neutralt ställningstagande gentemot Telekompaketet då man tar över den heta potatisen från Tjeckien. Detta tycker jag är oerhört lamt och dessutom fegt. Man kan gott fråga sig vad som hände med de ställningstaganden som många svenska MEP:are redan gjort då Telekompaketet varit som mest hett? Då utlovades än det ena och än det andra att svenska MEP:ar minsann värnar om rättssäkerhet och personlig integritet och absolut inte vill stänga av folk från Internet utan rättegång eller begränsa nätneutraliteten. Jag har själv fått mail från flera svenska MEP:ar då jag mailade dem inför namninsamlingen för att tillägg 166 (gällande nätneutralitet) skulle gå upp till omröstning. Nu blev det ju tyvärr inte så, men att inte göra ett tydligt ställningstagande för personlig integritet, nätneutralitet och rättssäkerhet under vårat ordförandeskap är dåraktigt. Vi har nu stora chanser att göra något riktigt bra av Telekompaketet, åtminstone något mindre dåligt. Slarva för helvete inte bort det!
Andra bloggar om: EU, Hadopi-lagen, Nätneutralitet, Sarkozy, Telekompaktet, Tillägg 166
Grattis PP!
Vi kom in! PP har, i skrivande stund, minst ett mandat i EU-parlamentet. Det är helt otroligt och fantastiskt att alla aktiva piratpartisters slit i dagar, veckor och månader, har betalat sig!
Som piratpartist är jag glad och stolt idag och jag tror verkligen att PP’s framtida parlamentariker, vem det nu blir (kryssräkningen är inte färdig än), kommer att göra ett bra jobb i Bryssel, öppna ögonen på sina gruppkamerater och andra MEP:ar och åstadkomma förändring i parlamentet. För om det finns någonstans där det behövs förändring så är det i EU.
På torsdag blir det piratfika, vilket nog kommer att bli helfestligt. Jag önskar att jag varit med på valvaka idag men så blev det inte riktigt. Men det kommer fler val.
Grattis alla piratpartister och i synnerhet den än så länge namnlöse kandidat som kommer att tillbringa de fyra kommande åren i Bryssel.
Andra bloggar om: EU-parlamentet, Piratpartiet, Politik, Val
Gå och rösta!
Idag är det valdagen till EU-parlamentet och vallokalerna stänger kl. 21:00. Gå och rösta, om du inte redan gjort det.
Jag ska fira valdagen genom att åka en sväng till Bäckebol. Vi röstade ju redan i förra veckan. En av våra tomatplantor har dött så vi ska skaffa en ny. Dessutom gick våran glastillbringare i två delar häromdagen så en sådan ska vi också skaffa. Och kanske nya bambuväxter eftersom de vi hade blev deprimerade och dog.
Återingen, gå och rösta!
Andra bloggar om: Bäckebol, EU-parlamentet, Politik, Val