Även för fransmännen finns det hopp

Den 12:e maj gick Hadopi-lagen igenom i den franska nationalförsamlingen. Detta efter att den redan blivit avslagen en gång den 9:e april. Några franska politiker, bland annat den franske presidenten Sarkozy som varit en av de mest pådrivande av lagen, lyckades ändå få till en omröstning, vilken de vann med 296 röster mot 233.

Sarkozy och flera andra franska politiker har också varit mycket aktiva i förhandlingarna om Telekompaketet där de drivit en politisk linje helt överensstämmande med innehållet i Hadopi-lagen, nämligen att fildelare ska kunna stängas av från Internet – UTAN någon rättslig prövning.

Igår snappade A upp, via någon av de nättidningar som han följer, att Hadopi-lagen lite oväntat stoppats av Frankrikes författningsråd. Jag läste mer om detta på SVT.se idag och det som skett är att författningsrådet har kommit fram till att lagförslaget är okonstitutionellt och att det hindrar avstängda medborgare från att ta del av offentliga webbaserade tjänster, vilket rådet anser är en mänsklig rättighet. Rådet anser också att endast en domare kan avgöra ifall en medborgare gjort sig skyldig till ett brott, ett beslut som alltså inte ska fattas av upphovsrättsindustrin.

När Telekompaketet inte gick igenom den 6:e maj, i motsats till vad väldigt många troligen hade väntat sig, fanns det i princip ingenting som stoppade fransmännen att införa Hadopi, vilket de också gjorde eftersom de fick till ännu en omröstning i sin nationalförsamling. Dagen då Hadopi röstades igenom, den 12:e maj, var en sorgens dag för alla fränsmän för det var dagen då de fråntogs rätten till en prövning i domstol för ett brott som enligt väldigt många inte borde betraktas som ett brott. Bara genom klagomål från upphovsrättsorganisationer skulle folk kunna stängas av från Internet utan någon som helst möjlighet att bevisa sin oskuld…jo, så klart: möjligheten att låta Hadopi-myndigheten installera programvara på ens dator och sen låta dem genomsöka den efter upphovsrättsskyddat material fanns ju förstås. Vägra och du betraktas som skyldig per automatik!

Lika mycket som det var en tragedi att detta sinnesjuka lagförslag gick igenom, så är det nu en stor framgång för alla fransmän att lagen fastställts av författningsrådet som kränkande mot mänskliga rättigheter. Det bådar även gott för de framtida förhandlingarna om Telekompaketet. Vad som beslutas om Telekompaketet i EU behöver nödvändigtvis inte ha något att göra med vad det franska författningsrådet anser, men jag hoppas att det kan bli en tydlig signal till alla MEP:ar att om ett lagsförslag som Hadopi inte ens accepterats på en så hög nivå i Frankrike, ett land som kanske drivit denna typ av lagförslag hårdast av alla EU-länder, så är det en stark orsak till att inte klubba igenom Telekompaketet utan de oerhört viktiga tillägg som tydligt och klart garanterar medborgerliga rättigheter.

Vad gäller Telekompaketet, som skulle ha tagits upp och möjligen också gått till beslut i ministerrådet idag, finns nu chansen att det bollas vidare till det svenska ordförandeskapet som börjar den 1:e juli. Sarkozy’s långa armar räckte tydligen inte ända fram…

Något som stör mig oerhört i artikeln om detta på IDG.se är att Sverige enligt Henrik Hansson, politiskt sakkunnig i frågan, kommer att hålla ett passivt och neutralt ställningstagande gentemot Telekompaketet då man tar över den heta potatisen från Tjeckien. Detta tycker jag är oerhört lamt och dessutom fegt. Man kan gott fråga sig vad som hände med de ställningstaganden som många svenska MEP:are redan gjort då Telekompaketet varit som mest hett? Då utlovades än det ena och än det andra att svenska MEP:ar minsann värnar om rättssäkerhet och personlig integritet och absolut inte vill stänga av folk från Internet utan rättegång eller begränsa nätneutraliteten. Jag har själv fått mail från flera svenska MEP:ar då jag mailade dem inför namninsamlingen för att tillägg 166 (gällande nätneutralitet) skulle gå upp till omröstning. Nu blev det ju tyvärr inte så, men att inte göra ett tydligt ställningstagande för personlig integritet, nätneutralitet och rättssäkerhet under vårat ordförandeskap är dåraktigt. Vi har nu stora chanser att göra något riktigt bra av Telekompaketet, åtminstone något mindre dåligt. Slarva för helvete inte bort det!

Andra bloggar om: , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest