En första markering från EU-parlamnetet om ACTA

Nu har det gått ett tag sedan jag skrev något om vare sig piratpolitik, integritetsfrågor eller Piratpartiets arbete i EU-parlamentet. Även om jag varit dålig på att blogga om mina hjärtefrågor så har jag ändå försökt följa utvecklingen kring Internet- och integritetsfrågorna i både svensk politik och i EU-parlamentet. Vad gäller den svenska politiken så den mig besviken, så här knappt ett halvår före valet. Media är som vanligt dåliga på att bevaka frågan och våra svenska partier gör ständigt bort sig i frågan om bl a datalagringsdirektivet.

I en tid har Piratpartiets parlamentariker Christian Engström och andra parlamentariker i den gröna gruppen arbetat för att kräva öppenhet kring det kontroversiella handelsavtalet ACTA. Förhandlingarna kring ACTA-avtalet bedrivs i hemlighet, vilket tydligen inte är ovanligt när det gäller handelsavtal, men vad som gör ACTA ovanligt i egenskap av just handelsavtal är att upphovsrättsindustrin försöker driva igenom en rad högst kontroversiella lagparagrafer som berör oss konsumenter i allra högsta grad. Exempelvis vill man kunna göra Internet-leverantörer ansvariga för den datatrafik som skickas i deras nät samt kunna stänga användare som ägnat sig åt illegal fildelning, utan någon som helst rättslig prövning. Med andra ord innehåller ACTA mycket av det som inte gick igenom i Telekompaketet, som blev en het politisk potatis i somras.

Igår hände något fantastiskt, eller åtminstone mycket bra, i EU-parlamentet som förhoppningsvis kommer att göra det lite jobbigt för EU-kommissionen framöver. EU-parlamentet röstade igår kväll igenom en resolution som innebär att man kräver att förhandlingarna kring ACTA samt innehållet i avtalet ska öppnas upp för insyn. Majoriteten för resolutionen var stor i parlamentet och följer inte EU-kommissionen resolutionen kan EU-parlamentet ta frågan till EU-domstolen. Utifrån de handlingar som läckt från ACTA-förhandlingarna, gjorde parlamentet också klart att man inte tänker acceptera att användare ska kunna stängas av från Internet, i enlighet med vad innehållet i Telekompaketet.

Även om farsen kring ACTA inte är över ännu är det fint att se att det fortfarande finns stark vilja för rättssäkerhet och integritet i EU-parlamentet och att man inte accepterar vad som helst. Vad man dock måste komma ihåg när det gäller ACTA är att det är ett internationellt handelsavtal där fler länder ingår än enbart EU-länderna. USA är en stark förhandlare och det är också i USA som handelsavtalet först blev till. Även om ACTA faller i EU så innebär inte det att avtalet kan drivas igenom i andra länder.

Andra bloggar om: , , , ,

Svart tisdag

svart

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera och publicera på din blogg. (via Opassande och Infallsvinkel)

Andra bloggar om: , ,

Vad vi inte glömmer

Även om FRA inte till fullo lyssnar på hela svenska folkets Internet-trafik ännu, och om än bara den som korsar landets gränser (vilket mycket av Internet-trafiken gör idag), vill jag och många med mig passa på att tala för om riksdag, regering och FRA och att denna dag sent kommer att glömmas bort av svenska medborgare. Snart är det val och även om Alliansen kanske hoppas att folk har glömt bort vilka dumheter de drivit igenom den senaste mandatperioden, så finns det många som kommer att påminna dem om det. Jag själv är en av dem.

Som en påminnelse om hur länge FRA-lagen varit gällande lägger jag härmed in denna lilla räknare som håller reda på just detta. Räknaren finns att hämta på StoppaFRAlagen.nu.

Andra bloggar om: , ,

Blogging från FSCONS

Jag befinner mig just nu ute på Lindholmen på eventet FSCONS och har precis lyssnat på ett föredrag av Kalle Vedin och Krister Svanlund om Ung Pirat och hackivism. Bristen på mirkofoner gjorde tyvärr att det var svårt att uppfatta allt som Kalle och Krister sa men det verkade ändå som att åhörarna snappade upp det mest och var ivriga med att ställa frågor.

Just nu sitter jag och lyssnar på Amelia Andersdotter som svarar på frågor om Piratpartiets politik och strategier inför hennes tid i EU-parlamentet. Mitt intryck av Amelia är att hon är duktig på att prata och uttrycka sig och hon är bra på att argumentera för sin ståndpunkt. Hon lägger också mycket tyngd på att förklara vikten av att Piratpartiet måste framföra tydliga och bra alternativ till de saker som vi som parti vänder oss emot.

Jag tror att det kommer att gå bra för Amelia i Bryssel. Hon har skinn på näsan och om det finns någonstans som skinn på näsan är en oerhört bra egenskap så är det nog i Bryssel.

Andra bloggar om: , , ,

Ett större finger

Idag är det fredagen den 13:e, den traditionella otursdagen som jag oftast inte ens tänker på. Men idag har den gjort sig påmind genom att ge mig en infektion i höger lillfinger som nu är svullet och värker. Har ringt farsan som inte tyckte att jag skulle ta någon penicillin, vilket inte jag heller tycker eftersom man inte bör kombinera det med någon alkohol under typ 10 dagar. BORING!

Nu blir det i alla fall en liten tripp till Apoteket för att skaffa Alsolsprit och en gasbinda för att snurra runt det förstorade fingret. Men ja, lite otur ska väl även jag ha denna dag…för otur har jag ju aldrig annars…?

I helgen blir det, förstorade fingrar till trots, konferens på Lindholmen. Det kom lite plötsligt men en partikamrat frågade mig ifall jag kunde tänka mig att åka som representant för Piratpartiet/Ung Pirat på konferensen Free Society Conference and Nordic Summit som är i helgen. Efter att ha kollat in schemat blev jag riktigt taggad. Det blir föreläsningar om diverse intressanta frågor som rör Internet, kunskap, information och övervakningssamhället. Nu ska jag snart iväg och träffa de andra som ska vara med på konferensen, bland dem Amelia Andersdotter som precis kommit med i EU-parlamentet på grund av och tack vare att Lissabon-fördraget snart börjar gälla.

Andra bloggar om: , , ,

Pin It on Pinterest