En första markering från EU-parlamnetet om ACTA

Nu har det gått ett tag sedan jag skrev något om vare sig piratpolitik, integritetsfrågor eller Piratpartiets arbete i EU-parlamentet. Även om jag varit dålig på att blogga om mina hjärtefrågor så har jag ändå försökt följa utvecklingen kring Internet- och integritetsfrågorna i både svensk politik och i EU-parlamentet. Vad gäller den svenska politiken så den mig besviken, så här knappt ett halvår före valet. Media är som vanligt dåliga på att bevaka frågan och våra svenska partier gör ständigt bort sig i frågan om bl a datalagringsdirektivet.

I en tid har Piratpartiets parlamentariker Christian Engström och andra parlamentariker i den gröna gruppen arbetat för att kräva öppenhet kring det kontroversiella handelsavtalet ACTA. Förhandlingarna kring ACTA-avtalet bedrivs i hemlighet, vilket tydligen inte är ovanligt när det gäller handelsavtal, men vad som gör ACTA ovanligt i egenskap av just handelsavtal är att upphovsrättsindustrin försöker driva igenom en rad högst kontroversiella lagparagrafer som berör oss konsumenter i allra högsta grad. Exempelvis vill man kunna göra Internet-leverantörer ansvariga för den datatrafik som skickas i deras nät samt kunna stänga användare som ägnat sig åt illegal fildelning, utan någon som helst rättslig prövning. Med andra ord innehåller ACTA mycket av det som inte gick igenom i Telekompaketet, som blev en het politisk potatis i somras.

Igår hände något fantastiskt, eller åtminstone mycket bra, i EU-parlamentet som förhoppningsvis kommer att göra det lite jobbigt för EU-kommissionen framöver. EU-parlamentet röstade igår kväll igenom en resolution som innebär att man kräver att förhandlingarna kring ACTA samt innehållet i avtalet ska öppnas upp för insyn. Majoriteten för resolutionen var stor i parlamentet och följer inte EU-kommissionen resolutionen kan EU-parlamentet ta frågan till EU-domstolen. Utifrån de handlingar som läckt från ACTA-förhandlingarna, gjorde parlamentet också klart att man inte tänker acceptera att användare ska kunna stängas av från Internet, i enlighet med vad innehållet i Telekompaketet.

Även om farsen kring ACTA inte är över ännu är det fint att se att det fortfarande finns stark vilja för rättssäkerhet och integritet i EU-parlamentet och att man inte accepterar vad som helst. Vad man dock måste komma ihåg när det gäller ACTA är att det är ett internationellt handelsavtal där fler länder ingår än enbart EU-länderna. USA är en stark förhandlare och det är också i USA som handelsavtalet först blev till. Även om ACTA faller i EU så innebär inte det att avtalet kan drivas igenom i andra länder.

Andra bloggar om: , , , ,

Intressanta dagar i vecka 51

Den 13-17 december kommer ett seminarium under namnet “God Jul, önskar Storebror” att hållas på Folkets Hus i Göteborg. Temat kommer att vara övervakningssamhållet och föreläsningar om bl a ACTA, Stockholmsprogrammet, IPRED, datalagringsdirektivet och FRA-lagen finns med i programmet. Som arrangörer står Annika Beijbom (FP), Piratpartiet och Vänsterpartiet. Föreläsare är Anna Troberg, Mikael Nilsson, Christopher Kullenberg, Eva-Britt Svensson och Niklas Starow.

Jag kommer så klart att vara där men har redan upptäckt att jag kommer att missa en del av föredragen, bland annat Mikael Nilssons om FRA men det är inte så mycket att göra åt. Troligen kommer jag även att missa föredraget om Stockholmsprogrammet söndagen den 13:e också eftersom jag är i Trollhättan hela helgen men det är så det är ibland. Roliga och intressanta saker har ofta en benägenhet att krocka.

Hur som helst så rekommenderar jag alla, som vill veta mer om några av de lagar som redan stiftats inom det här området samt de lagar som är på gång, att bege sig till Folkets Hus i Göteborg vecka 51.

Edit 2009.12.12 @ 00:26: Jag var inte så uppmärksam när jag skrev detta inlägg så det smög sig så klart in lite fel. Platsen för seminariet är på Folkets Hus ENDAST på söndag kväll, resten av veckan hålls det vid torg 2 på It-Universtitet på Lindholmen, och inget annat.

Andra bloggar om: , , ,

Svart tisdag

svart

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera och publicera på din blogg. (via Opassande och Infallsvinkel)

Andra bloggar om: , ,

Vad vi inte glömmer

Även om FRA inte till fullo lyssnar på hela svenska folkets Internet-trafik ännu, och om än bara den som korsar landets gränser (vilket mycket av Internet-trafiken gör idag), vill jag och många med mig passa på att tala för om riksdag, regering och FRA och att denna dag sent kommer att glömmas bort av svenska medborgare. Snart är det val och även om Alliansen kanske hoppas att folk har glömt bort vilka dumheter de drivit igenom den senaste mandatperioden, så finns det många som kommer att påminna dem om det. Jag själv är en av dem.

Som en påminnelse om hur länge FRA-lagen varit gällande lägger jag härmed in denna lilla räknare som håller reda på just detta. Räknaren finns att hämta på StoppaFRAlagen.nu.

Andra bloggar om: , ,

Workshop

Sitter just nu på Gnutiken på Övre Husargatan, där Piratpartiet idag anordnar en workshop om kryptering. Imorgon börjar ju den ökända FRA-lagen att gälla. Även om FRA (Försvarets Radioanstalt) ännu inte har tillgång till alla kablar hos Sveriges alla Internet-operatörer så är det nu som FRA, tack vare Sveriges regering och riksdag, helt lagligt får börja att filtrera den svenska Internet-trafiken som passerar landets gränser, för att söka efter data som de tror kan relatera till terrorbrott, bl a.

Häromdagen deltog jag med min blogg i ett upprop till Telia om att de bör pröva FRA-lagen i domstol innan de låter FRA började filtrera deras trafik. FRA-lagen är en helt ny lag och skulle därmed behöva ett prejudikat, alltså en tidigare dom som fungerar som vägledning i liknande fall som kommer upp senare i domstol. Det man vill med uppropet är att testa lagen i domstol, vilket inte gjorts tidigare.

Ända sedan jag först hörde talas om FRA-lagen och sedan den började konma på tal i media, har min egen inställning till lagen varit starkt negativ. Jag anser att det inte är rätt att lyssna av en hel befolkning på så svaga grunder som FRA, riksdag och regering angett som orsak till den nya lagen, alltså för att motverka terrorbrott och hot mot Sverige. Ska någon avlyssnas så måste det finnas misstankar om brott, precis som vi annan typ av avlyssning. Varför skulle inte folks Internet-trafik betraktas som hemlig på samma sätt som brev som skickas med posten betraktas som hemliga enligt brevhemligheten?

För mig personligen spelar det ingen roll att FRA hävdar att man inte alls avlyssnar hela svenska folket, utan enbart filtrerar trafik som korsar landets gränser mot listor med vissa begrepp som FRA anser vara särskilt intressanta. Att överhuvudtaget betrakta all den trafiken som ett hot är så feltänkt från början. Jag ställer mig inte negativ till signalspaning som sådan men jag anser att man ska vara försiktig med vilken data man lyssnar på. Precis som när polisen avlyssnar telefoner eller annan elektronisk utrustning så är det något som endast får göras mot personer som misstänks för brott. Varför ska det inte gälla även signalspaningen?

Oavsett om jag har rent mjöl i min påse eller inte så är mjölet fortfarande mitt, och inte statens.

Andra bloggar om: , , , ,

Pin It on Pinterest