Späckad vecka

I förra veckan skrev jag lite om seminariet “God Jul önskar Storebror” som kommer att hållas på Folkets Hus och Campus Lindholmen nu i veckan. Jag hade gärna velat gå på så många av föreläsningarna som möjligt men har nu insett att jag kanske bara hinner med torsdagens föreläsning med Christopher Kullenberg som då ska prata om FRA. Det är synd men jag känner att jag behöver prioritera skolan lite och måste lämna in retur på examinationsuppgiften i digital grafik senast imorgon 16:00. Så det är bara att bita ihop och gilla läget.

Ska strax åka in till stan och köpa lite julklappar. Borde nog egentligen göra det senare i veckan och fixa med skoluppgiften först men så är min linsrengöringsvätska slut och det känns onödigt att åka in till stan bara för ett så litet ärende.

Andra bloggar om:

Intressanta dagar i vecka 51

Den 13-17 december kommer ett seminarium under namnet “God Jul, önskar Storebror” att hållas på Folkets Hus i Göteborg. Temat kommer att vara övervakningssamhållet och föreläsningar om bl a ACTA, Stockholmsprogrammet, IPRED, datalagringsdirektivet och FRA-lagen finns med i programmet. Som arrangörer står Annika Beijbom (FP), Piratpartiet och Vänsterpartiet. Föreläsare är Anna Troberg, Mikael Nilsson, Christopher Kullenberg, Eva-Britt Svensson och Niklas Starow.

Jag kommer så klart att vara där men har redan upptäckt att jag kommer att missa en del av föredragen, bland annat Mikael Nilssons om FRA men det är inte så mycket att göra åt. Troligen kommer jag även att missa föredraget om Stockholmsprogrammet söndagen den 13:e också eftersom jag är i Trollhättan hela helgen men det är så det är ibland. Roliga och intressanta saker har ofta en benägenhet att krocka.

Hur som helst så rekommenderar jag alla, som vill veta mer om några av de lagar som redan stiftats inom det här området samt de lagar som är på gång, att bege sig till Folkets Hus i Göteborg vecka 51.

Edit 2009.12.12 @ 00:26: Jag var inte så uppmärksam när jag skrev detta inlägg så det smög sig så klart in lite fel. Platsen för seminariet är på Folkets Hus ENDAST på söndag kväll, resten av veckan hålls det vid torg 2 på It-Universtitet på Lindholmen, och inget annat.

Andra bloggar om: , , ,

Svart tisdag

svart

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera och publicera på din blogg. (via Opassande och Infallsvinkel)

Andra bloggar om: , ,

Vad vi inte glömmer

Även om FRA inte till fullo lyssnar på hela svenska folkets Internet-trafik ännu, och om än bara den som korsar landets gränser (vilket mycket av Internet-trafiken gör idag), vill jag och många med mig passa på att tala för om riksdag, regering och FRA och att denna dag sent kommer att glömmas bort av svenska medborgare. Snart är det val och även om Alliansen kanske hoppas att folk har glömt bort vilka dumheter de drivit igenom den senaste mandatperioden, så finns det många som kommer att påminna dem om det. Jag själv är en av dem.

Som en påminnelse om hur länge FRA-lagen varit gällande lägger jag härmed in denna lilla räknare som håller reda på just detta. Räknaren finns att hämta på StoppaFRAlagen.nu.

Andra bloggar om: , ,

Workshop

Sitter just nu på Gnutiken på Övre Husargatan, där Piratpartiet idag anordnar en workshop om kryptering. Imorgon börjar ju den ökända FRA-lagen att gälla. Även om FRA (Försvarets Radioanstalt) ännu inte har tillgång till alla kablar hos Sveriges alla Internet-operatörer så är det nu som FRA, tack vare Sveriges regering och riksdag, helt lagligt får börja att filtrera den svenska Internet-trafiken som passerar landets gränser, för att söka efter data som de tror kan relatera till terrorbrott, bl a.

Häromdagen deltog jag med min blogg i ett upprop till Telia om att de bör pröva FRA-lagen i domstol innan de låter FRA började filtrera deras trafik. FRA-lagen är en helt ny lag och skulle därmed behöva ett prejudikat, alltså en tidigare dom som fungerar som vägledning i liknande fall som kommer upp senare i domstol. Det man vill med uppropet är att testa lagen i domstol, vilket inte gjorts tidigare.

Ända sedan jag först hörde talas om FRA-lagen och sedan den började konma på tal i media, har min egen inställning till lagen varit starkt negativ. Jag anser att det inte är rätt att lyssna av en hel befolkning på så svaga grunder som FRA, riksdag och regering angett som orsak till den nya lagen, alltså för att motverka terrorbrott och hot mot Sverige. Ska någon avlyssnas så måste det finnas misstankar om brott, precis som vi annan typ av avlyssning. Varför skulle inte folks Internet-trafik betraktas som hemlig på samma sätt som brev som skickas med posten betraktas som hemliga enligt brevhemligheten?

För mig personligen spelar det ingen roll att FRA hävdar att man inte alls avlyssnar hela svenska folket, utan enbart filtrerar trafik som korsar landets gränser mot listor med vissa begrepp som FRA anser vara särskilt intressanta. Att överhuvudtaget betrakta all den trafiken som ett hot är så feltänkt från början. Jag ställer mig inte negativ till signalspaning som sådan men jag anser att man ska vara försiktig med vilken data man lyssnar på. Precis som när polisen avlyssnar telefoner eller annan elektronisk utrustning så är det något som endast får göras mot personer som misstänks för brott. Varför ska det inte gälla även signalspaningen?

Oavsett om jag har rent mjöl i min påse eller inte så är mjölet fortfarande mitt, och inte statens.

Andra bloggar om: , , , ,

Pin It on Pinterest