Pontén borde städa framför egen dörr

Läste precis en artikel på IDG.se om att Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån (APB), fått nog av att bli hotad och hånad av fildelningsförespråkare. Pontén anser också att fildelningsdebatten är snedvriden och osaklig och att det är piraternas och fildelningsförespråkarnas fel att det förhåller sig på det sättet.

Jag har full förståelse för hur Henrik Pontén känner inför de hot som han har fått. Att hota sina motståndare är aldrig någonsin rätt. Det är dessutom ett problem som alla som betraktar sig som pirater eller fildelningsförespråkare, och som vill föra en seriös och saklig politisk debatt i frågan, måste tampas med eftersom allmämheten tenderar att generalisera och dömma oss alla utifrån en liten grupp extrema och korkade personer.

Med det sagt anser jag dock att Pontén framstår som något av en hycklare när han talar om att föra en seriös och saklig debatt och att bemöta sina motståndare med respekt. Henrik Pontén borde tänka efter en gång till innan han lägger skulden för den allt mer infekterade debatten mellan upphovsrättsinnehavare och fildelningsförespråkare på den senare sidan. För trots att denna sida tyvärr har en oseriös grupp anhängare till last, som inte klarar av att bete sig som folk utan tror att man kan åstadkomma konstruktivt resultat med hot och personangrepp, så är APB och Henrik Pontén långt ifrån oskyldiga till att debatten har blivit som den har blivit.

APB, med Pontén i spetsen, har i flera års tid ägnat sig åt bekämpning av illegal fildelning och piratkopiering. Men vad Pontén och hans kollegor på APB verkar tro är att ändamålen helgar medlen och att det inte spelar någon roll ifall dem i egenskap av representanter för upphovsmännen själva bryter mot lagen för att jaga och stämma fildelare. Detta är en av orsakerna till att det är svårt att hysa sympatier för Henrik Pontén som den offentliga person han har blivit och den karriär han har gjort sig på att vara APB’s frontfigur. Jag försvarar inte hoten som riktats mot Pontén och hans familj – absolut inte – men jag tycker att han själv borde göra mer för att hålla debatten renare och snyggare än vad den är och i synnerhet när det gäller de metoder som han använder sig av för att bekämpa upphovsrättsbrott.

De metoder jag syftar på är bland annat hur APB fick till ett tillslag mot ISP:n Bahnhof 2005. APB hävdade då att Bahnhof bidrog till att sprida upphovsrättsligt skyddat material eftersom sådant material skulle finnas på ISP:n servrar. Dock fann Bahnhof att APB själva sett till att materialet lagts på servrarna, vilket gjorde att hela ärendet reddas ut i en uppgörelse där båda parterna drog tillbaka sina respektive polisanmälningar.

Det som skedde i samband med att IPRED-lagen trädde i kraft den 1:e april i år, var att APB och Svenska Förläggareföreningen redan första dagen då den nya lagen börjat gälla, ansökte om tillstånd hos tingsrätten att få begära ut personuppgifter om ägaren av en FTP-server som man ansåg användes för att sprida ett stort antal ljudböcker till allmänheten. Det tog inte många dagar innan datasäkerhetsexperten André Rickardsson anklagade APB för dataintrång då det visat sig att den FTP-server, som APB menar på innehåller upphovsrättsligt skyddade ljudböcker, inte var en server som vem som helst kunnat logga in på. Användarnamn och lösenord krävdes vilket gör att det material som legat på servern inte varit tillgängligt för allmänheten. Men det riktigt intressanta är hur APB ens vetat vad som funnits på servern utan att själva ha loggat på in den. Hur de än skaffat sig inloggningsuppgifter är det knappast troligt att ägaren av servern själv skulle ha försett APB med sådana uppgifter. Om APB istället anlitat en person för att skaffa inloggningsuppgifter, eller fått inloggningsuppgifter från en befintlig användare, är det likväl tal om dataintrång.

I en artikel på IDG.se 6:e april anklagade Henrik Pontén André Rickardsson för förtal men Pontén ville samtidigt inte kommentera hur man tillskansat sig information om vad som funnits på den aktuella servern eller överhuvudtaget redogöra för vilka metoder man använder sig av på APB för att samla bevis mot en part. Vilka metoder APB än använder sig av så är de tydligen för kontroversiella för att byrån frivilligt ska redogöra för dem. På ett sätt kan man förstå det eftersom det säkert skulle bidra till att folk använde den kunskapen till att ta sig runt dessa metoder. Men i domstol är det inte för mycket begärt att APB redogör för de bevis de skaffat sig och hur de skaffat sig dem.

Vad som kommer att hända i ärendet APB och Svenska Förläggareföreningen mot vem som än står som ägare till FTP-servern, ska bli intressant att höra och det kommer säkert att bli en spännande rättegång. Kanske inte i nivå med rättegången mot The Pirate Bay, men säkerligen en cirkus i mindre proportion. Hur den rättegången än går måste Pontén och hans APB-kollegor förstå att brottsbekämpning genom lagbrott aldrig kommer att lösa några problem. Det kommer bara att orsaka ett allt mer havererat rättssystem, för att inte tala om APB’s eget anseende gentemot sina uppdragsgivare. Hade jag varit upphovsman av något ansenligt verk hade jag personligen aldrig befattat mig med en organisation som Svenska Antipiratbyrån.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Tragiskt, komiskt eller ganska väntat?

Rick Falkvinge, som för övrigt var här i Götet och talade för göteborgarna igår, uppmärksammade idag att domare Tomas Norström, tillika rättens ordförande i TPB-rättegången, nu anklagas för jäv. Ekot rapporterar att domare Tomas Norström dels är medlem i Svenska Föreningen för Upphovsrätt och dessutom styrelseledamot för Svenska Föreningen för Industriellt rättsskydd. Den första föreningen, där domaren är medlem och där även Henrik Pontén, Monique Wadsted och Peter Danowsky (samtliga målsägandens advokater i rättegången) är medlemmar, är en förening där man bedriver diskussioner kring upphovsrätt. En slags hobbyorganisation för upphovsrättsintresserade helt enkelt. Den senare föreningen, där Norström är styrelseledamot, arbetar med upphovsrättsrelaterade och patentrelaterade frågor.

Det finns mycket man kan tycka om den här situationen. Just nu är jag lite stressad eftersom jag snart ska iväg på piratfika. Jag har läst och hört mycket om det här idag och jag vet inte vad jag ska säga. Det är tragiskt att vårat rättssystem fungerar så här. Oavsett hur starka kopplingar som Norström har till de två olika föreningarna och själv anser att det inte finns någon orsak att misstänka jäv, så måste ju till och med han hålla med om att det här inte ger något bra intryck av svenskt rättsväsende. Han kan intyga och lova hur mycket han vill att han inte varit partisk i rättegången, ingen annan än han själv vet hur mycket sanning det ligger i det. Det är inte för mycket begärt att en domare i ett så pass viktigt och politiskt laddat rättsfall inte ska ha några som helst kopplingar till organisationer där även målsägandes advokater är aktiva och där det därmed kan finnas ett intresse för domaren att domen ska utfalla på ett visst sätt.

Till denna artikel på Newsmill finns det väldigt många bra kommentarer som dels belyser domarens egen uppfattning men också artikelförfattarens ståndpunkt (att det inte skulle handla om jäv) ur flera intressanta perspektiv. Där finns mycket att läsa om de föreningar som domaren är aktiv i samt varför hela denna situation faktiskt är ett allvarligt problem.

Nu är det dags för fika med trevliga människor.

Andra bloggar om: , , , ,

Ny länkkategori

Jag har idag skapat en ny kategori för länkar relaterade till rättegången mot The Pirate Bay. Jag ska försöka att uppdatera den katerogin varje dag med länkar till torrents där man kan hämta dagens livesändning.

Andra bloggar om: , , ,

Rättegångstips!

För er som inte har möjlighet att sitta och lyssna på Sveriges Radios direktsändning, kan lyssna på den i efterhand. Sändningarna finns så klart att hämta i mp3-format på – *trumvirvel* – The Pirate Bay! 🙂

Dag 1

TPB-rättegången – dag 1 del 1
TPB-rättegången – dag 1 del 2
TPB-rättegången – dag 1 del 3

Dag 2

TPB-rättegången – dag 2 del 1
TPB-rättegången – dag 2 del 2

Dag 3

TPB-rättegången – dag 3

Andra bloggar om: , , ,

TPB-rättegången: dag 1

Så har den då börjat; rättegången mot de fyra killarna som tillsammans startat The Pirate Bay, och med denna rättegång så klart; en gigantisk mediecirkus.

Det finns hur mycket som helst att läsa om rättegångens första dag. Det är helt omöjligt att sammanfatta allt som skrivits i ett enda blogginlägg så jag tänker helt enkelt nöja med mig att tipsa om några bloggar och tidningswebbplatser där det finns mycket att läsa för den som är nyfiken och som precis jag inte hunnit att följa audio live-feeden från rättegången.

En webbplats som definitivt är värt ett besök är Piratpartiets live-webbplats som kommer att bevaka och följa rättegångens alla dagar och händelser. Även på Spectrial finns mycket att läsa! Den senare får man dock ha lite tålamod med, verkar det som i skrivande stund. Troligen är sajten en smula överbelastad. Man får komma ihåg att enormt många människor troligen följer rättegången på de sätt som finns tillgängliga.

I övrigt bloggar bland andra Rick Falkvinge, Opassande Emma, Anna Troberg och Christian Engström direkt från rättegången. Naturligtvis har även åtalade Peter Sunde bloggat om dagen och verkar annars vara på gott humör, tycker jag. Fortsätt så! 🙂

Eftersom TPB-rättegången är en mediecirkus av sällan skådat slag, så finns det även mycket att läsa i landets medier men även i utländska. IDG.se, DN.se, Aftonbladet.se (som inte orkade med trycket utan störtdök precis då rättegången började), SR.se (som till med och skapat en hel sektion enbart för rättegången) och så klart SVT.se (kultursektionen).

Om jag missat någon som sliter med live-bloggande eller något annat jätteviktigt så ber jag om ursäkt för detta, men tar gärna emot länkar via kommentarer. Det är inte min mening att utelämna någon. Jag tycker att de som sitter timme ut och timme in i rättssalen gör sitt bästa för att informera omvärlden och därmed inte låta denna rättegång gå obemärkt förbi. Tack till er alla! Och till de åtalade: stå på er!

Andra bloggar om: , , , ,

Pin It on Pinterest