Dags för en ny router!

Dags för en ny router!

Jag fick ärva en router som mina föräldrar använt hemma men som de inte behövde eftersom de skaffat en som var bättre. Det var en 3Com Office Connect Wireless 11G Cable/DSL Router som det egentligen inte var några fel på…förutom att signalstyrkan för WLAN inte var tillräckligt stark så att den kunde täcka hela huset, samt att routern startade om så fort man överförde stora mängder data över WLAN:et. För mig dög den dock bra, i min lilla lägenhet. Jag använde mig främst av kabel mellan dator och router så att WLAN:et var lite halvkass gjorde inte så mycket. Inte då i alla fall.

3com Wireless Router

Bilden är tagen från 3com.se. Klicka på bilden för att komma till bildkälla.

Nu har jag använt den där routern i typ 3-4 år och när A flyttade in så fungerade den fortfarande rätt ok. Inte jättebra men ok. Den har haft sina perioder då den, oavsett om WLAN:et användes eller inte, hela tiden bootar om och tappar anslutningen till Internet. Nu har det beteendet bokstavligen accelererat och WLAN:et går överhuvuftaget inte att använda utan att routern bootar om. Det är irriterande eftersom A ibland sitter och jobbar inne i sovrummet för att få vara lite ifred, vi har ju våra skrivbord i samma rum. Nätet går då ner hela tiden och går i princip inte att använda.

Förutom problemet med WLAN:et har vår befintliga router usel through put, alltså den mängd data som kan gå igenom den är relativt låg i förhållande till den bandbredd vi har (100/10 Mbit). Så nu har vi tröttnat och ska idag beställa en ny router från Komplett.se. Den gamla routern kommer vi dock att ha kvar, den ska få tjäna som IPREDIA-router, tänkte vi. Det är knappast troligt att folk kommer att kunna fildela via den då den troligen kommer att boota om när någon försöker hämta hem något. Om det skulle visa sig att det överhuvudtaget inte går att surfa på den som IPREDIA-router så åker den ut. Jag har väldigt kort stubin med saker som inte fungerar. Och även om det hade varit roligt att kunna förse folk med öppet nät via IPREDIA så är det ingen mening med det med en trasig router.

Den router vi tänkt investera i härnäst är en Linksys Wireless-G Bredbandsrouter 54. De bredbandsrouters som finns att köpa idag har man kommit lite längre med än den gamla routern från 3Com från tidigt 2000-tal som vi gnetat på så länge med nu. En fördel med Linksys-routern är att man kan avinstallera originalfirmware från den och lägga in den specialbyggda Linux-distributionen DD-WRT istället som gör det möjligt att använda fler funktioner än vad originalfirmware:n möjliggör.

Linksys Wireless-G Bredbandsrouter 54

Bilden är tagen från Komplett.se. Klicka på bilden för att komma till bildkälla.

Altnerativt kanske det blir Linksys Wireless-N Linux istället. Den ska vara snabbare vilket gillas men den kostar också nästan dubbelt så mycket. En väldigt smart egenskap som den har är dock att den har en USB-port där man kan koppla in en extern hårddisk som då blir lätt att dela över nätverket.

Linksys Wireless N Linux

Bilden är tagen från Komplett.se. Klicka på bilden för att komma till bildkälla.

Vi får se vilken det blir. Värre än vad det är nu kan det knappast bli i alla fall.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest