Varför vara förvånad…egentligen…?

Förvånad är jag inte…men likväl besviken. Jag hade inte vågat hoppas på att hovrätten skulle komma till någon annan slutsats än att Tomas Norström, domaren i The Pirate Bay-målet, inte skulle anses jävig i ärendet. För det var precis vad som skedde idag. Jag hade faktiskt helt missat att detta skulle avgöras i hovrätten idag. Lika bra det, kanske. Som det blev nu så slapp man ju i alla fall att ha några som helst förhoppningar om att vårt ruttna rättsväsende skulle komma fram till något vettigt.

Men det är inte bara hovrätten som idag klampat rejält i klaveret. Även tingsrätten har bidragit med sin totala inkompetens när det gäller IT-relaterade ärenden. Solna tingsrätt beslutade nämligen idag att tvinga Internet-leverantören ePhone att lämna ut personuppgifter om ägaren till en FTP-server som upphovsrättslobbyn anser har spridit upphovsrättsligt skyddat material till allmänheten. Detta var visserligen inte oväntat, IPRED-lagen har ju trots allt gått igenom, men det anmärkningsvärda ligger egentligen inte i själva domen utan snarare i att tingsrätten, trots alla tveksamheter kring hur Antipiratbyrån och Förläggareföreningen fått information om det material som man påstår spridits till allmänheten, ändå har beslutat att gå på målsägarens linje och bifallit dennes begäran om att få ut personuppgifter från ISP:n ePhone. Tingsrätten verkar med andra ord helt ha bortsett ifrån att ett brott med största sannolikhet kan ha begåtts för att få denna information.

För varje dom som faller i ärenden som på något sätt relaterar till upphovsrätt, Internet, integritet och fildelning, förlorar jag mer och mer respekt och förtroende för det svenska rättsväsendet. Man bevisar gång på gång att man inte förstår sig på fenomenet och begreppet Internet och den rätta kompetensen saknas helt i både rättsväsendet och politiken.

Just nu känner jag mest en enorm matthet och förtvivlan inför framtiden för den svenska rättssäkerheten…och inte minst för Internets överlevnad. Dock verkar det som att de båda domarna i tingsrätten och hovrätten har väckt starka reaktioner på bland annat den webbaserade tidningen Newsmill. Förutom de två länkar jag redan tagit med till SvD har även Rick Falkvinge och Opassande skrivit väldigt bra om dagens händelser. Jag har också noterat att Ola Norberg, VD AllTele, Amelia Andersdotter och Mattias Bjärnemalm från Piratpartiet samt Centerns Ungdomsförbunds styrelse på ett eller annat sätt reagerat på dagens domar.

Nu har jag åter igen gjort det som jag egentligen vet att man inte borde göra. Jag har bloggat när jag varit upprörd. Det gör att man ibland uttrycker sig starkare än vad man brukar göra och kanske inte bryr sig så mycket om vad folk tycker om det som man skrivit. Men om sanningen ska fram så är jag arg och upprörd. Det är så mycket i samhället som går åt spikrakt fel håll och det enda jag som enskild individ egentligen kan göra är att engagera mig i de frågor som jag brinner för och hoppas att det ska göra någon skillnad. Dagar som denna känns det minst sagt hopplöst.

Andra bloggar om: , , , ,

4 Comments

 1. Pezster
  Jun 25, 2009

  Oj vilket inlägg! Mycket bra här. Mycket länkar = Mycket intressant läsning!

  • Sandra
   Jun 26, 2009

   Tack, Pezster 🙂 Jag var lite rädd för att jag kanske formulerat mig lite för skarpt…men å andra sidan känner jag mig rejält provocerad nu 🙁

 2. Trötter
  Jun 27, 2009

  Fortsätt bara trycka på lite till, sen så kommer lanpartys med ett enda syfte CENSURERA nätet efter vad vi vill ha på internet. Staten med makteliten vet inte hur många i åldern 14-35 år som är trött på denna totala skiten. Jag må inte vara någon lysande programmerare men det behövs bara en 4-5 grabbars team som gör viruset, sen döljer man det som en xp/vista update, och sen så sätter såna som mig igång att bidra med datorer som istället för räkna, börjar leta igenom en lista över hemsidor/servrar som inte vi vill ha kvar på vårat internet. Vi orkar inte gå ut och demonstrera men vi kan nätet bättre än de flesta.

  Efter att Fra gick igenom låg regeringen.se nere i närmare 2 dygn innan allt fungerade som vanligt.
  Efter piratebay domen gjordes flera ddos-attacker mot IFPI och advokaternas hemsida. Även skickade så kallade svarta fax.

  Detta var oorginiserade personer som bara genom vissa IRC kanaler, gjorde upp att detta skulle ske.. Så vad händer ifall ingenjörer och testprogrammerare bara sätter sig ner med sin kunskap och visar en gång för alla att detta kan inte fortgå. Det är ju en fråga att ställa sig eftersom Sveriges största exportvara är just tele/it så undrar jag varför politikerna försöker sätta sig på de som bidrar med mest till landet. Enda vettiga man får fram är att det är totala idioter utan verklighetsuppfattning som sitter och styr landet.

  • Sandra
   Jun 28, 2009

   Trötter: Egentligen är jag inte en person som tror på den typen av lösning men jag vet faktiskt inte hur jag skulle ställa mig till den ifall den blev verklighet. Jag ser hellre en lösning där politiker, advokater, domare, lobbyister och framför nöjesindustrin ska inse att det de gör är fel. Men jag tror inte att kommer att hända innan både rättssystemet och nöjesindustrin har brakat samman. Jag tror snarare att det du skriver kommer att bli oundvikligt. Men vad jag vet är att jag inte tycker att censur är rätt, oavsett vem som utför den.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Calendern: Tidskrävande med domstol « Calandrellas blogg - [...] presenterades den första domen som tillkommit i enlighet med den så kallade IPRED-lagen, lagen IPRED (det är alltså en…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest