Helgen fortsatte…
Efter seminariet gick jag fram till Christian Engström för att önska honom lycka till i EU-valet. Kalle Wedin kom fram till mig och sa att jag skulle med och dricka öl och partaja med dem. Jag sa först nej…pengarna var ju slut. Men jag kunde så klart inte låta bli. Jag ringde A som hakade på. Vi lämnade Chalmers och gick till Johnny Fox’s pub på Shibraltargatan. Där satt vi och pimplade öl och diskuterade politik i vad som kändes som en timme men som tydligen var tre eller fyra timmar.
Vid nio-tiden gick vi vidare hem till Christopher Kullenberg. Där satte man genast igång med att starta upp telekompaketet.se vid sidan av seriöst nördande, fotograferande, öldrickande och socialiserande. Det var hur trevligt som helst! Alla pratade med alla om allt mellan himmel och gjord men återkom ofta till gemensamma ståndpunkter i den politiska djungeln. Någon la dessutom upp en web cam stream från festen på Bambuser där ca 200 personer följde partajandet via kommentarer av streamen. Det var nog min “festa-med-Bambuser-som-publik-debut”. Kändes mycket besynnerligt. 😉
Jag insåg under Erik Josefssons föreläsning i lördags hur bisarrt Telekom-paketet verkligen är och att jag inte skrivit ett ord om det tidigare. Jag blev nästan rädd för mig själv eftersom jag borde ha gjort det. Min blogg når måhända inte ut till så många men det spelar egentligen inte så stor roll. Alla borde vara oroliga för vad Telekom-paketet kan innebära för yttrande- och informationsfriheten. idag röstar utskottet ITRE om en väldigt viktig fråga, nämligen om tilläggsförslag 138 ska ingå i det sammanslagna förslaget till Telekom-paketet som ska behandlas i Europa-parlamentet. TIllägg 138 är viktig eftersom det kort sagt säger att en Internet-användare inte ska kunna stängas av från Internet hur som helst utan ett domstolsbeslut. Telekom-paketet, som det ser ut nu, ger nämligen telekombolagen full makt att stänga av personer man bolaget anser bryter mot lagen.
Det finns bra saker med Telekompaketet. I det stora hela reglerar det hur telekommarknaden ska set ut i Europa. Men det finns också saker som inte har där att göra. Utan tilläggsförslagen 133, 138 och 166 kommer det inte att finnas så mycket i paketet, på totalt fem direktiv, som skyddar den enskilda användarens rättigheter. Det finns dessutom en stor risk att Internet kan bantas ner till ett simpelt tjänstenät som bara innehåller de tjänster som telekombolagen själva anser att deras kunder ska kunna använda. Våran regering anser nämligen att Internet ska regleras med konkurrenslagstiftning, vilket i praktiken innebär att ett telekombolag ska kunna blockera en Internet-tjänst som de anser konkurrerar med telekombolagets egna tjänster.
Det här går emot allt som Internet är, hur det är uppbyggt och framför allt: hur vi har lärt oss att använda det. Nu är Internet måhända inte lika öppet i alla länder i världen men Europa är inte Kina!
Mycket kan komma att avgöras gällande Internet’s framtid ifall det visar sig att ITRE-utskottet väljer att förkasta tillägg 138. Det får inte ske! Nu har troligen röstningen varit och jag letar efter resultatet, dock inte funnit något ännu. Om du vill läsa mer om detta så kan jag bara tipsa innerligt om Erik Josefssons blogg.
Om någon väldigt insatt person anser att min tolkning av Telekom-paketet och tillägg 138 är fel, så säg gärna till. Det är så här jag tolkat det när jag försökt läsa vissa av lagtexterna. Det är inte helt okomplicerat.
Andra bloggar om: EU-parlamentet, Fildelning, Internet, ITRE-utskottet, Rättssäkerhet, Telekom-paketet