Q6/17 – det senaste påhittet

Här trodde man att ACTA var bland det värsta som kunde hända när det gäller internationella avtal och lagar som på olika sätt begränsar medborgares frihet och privatliv. Exakt vad ACTA egentligen innehåller är det få som vet, eftersom förhandlingarna omges av ett gigantiskt hemlighetsmakeri. Syftet med lagförslaget är att på internationell basis kunna förhindra brott mot upphovsrätten. Detta ska bland annat göras genom att tvinga Internet-leverantörer att stänga av fildelare samt att ge tullen utökade möjligheter att gå igenom resenäres tillhörigheter vid landsgränserna, i jakten på olovligt innehav av upphovsrättsligt skyddat material.

Lyckligtvis har en del handlingar om innehållet i ACTA läckt ut till journalister och allmänhet och tack vare det vet vi på ett ungefär vad lagförslaget handlar om, men om de handlingarna verkligen representerar vad ACTA faktiskt innehåller kan nog bara tiden utvisa. Eller att de som förhandlar fram ACTA tvingas att redovisa lagförslaget för allmänheten, vilket säkerligen inte kommer att ske.

Det sorgliga med ACTA, förutom innehållet och det faktum att det överhuvudtaget förhandlas fram, är att gammelmedia inte uppmärksammar det kontroversiella lagförslaget i den mån de borde. Det är generellt alldeles för tyst om ACTA och de som uppmärksammar det är i huvudsak bloggare. Om man i egenskap av politiskt intresserad och engagerad medborgare i frågor som exempelvis personlig intigritet, skulle berätta om ACTA för någon som inte vore lika politiskt intresserad eller engagerad, så är risken stor att man inte blir trodd.

Jag är inte en person som tycker om att gå runt och predika om min politiska uppfattning för folk till höger och vänster, men jag är inte sen med att försvara den ifall en diskussion kommer upp och jag anser att någon kommer med helt felaktiga eller galna påståenden. Jag tar dock sällan upp det själv, vilket kanske är en brist hos mig personligen. Men jag slås ibland av tanken att väldigt många inte verkar bry sig det allra minsta om vad som håller på att hända och jag undrar om det beror på att folk helt enkelt inte fått upp ögonen ännu eller om många faktiskt stänger ögonen igen eftersom man räds av det man ser och hör.

Samtidigt blir jag så oerhört glad över de gånger jag varit på demonstration under det senaste året för det man ser där är människor med alla typer av bakgrunder, olika livsstilar, olika åldersgrupper, olika yrken och framför allt, olika politiska uppfattningar. Jag ser det som en stark bekräftelse på att det som nu håller på att hända i världen inte kan vara rätt.

Efter regn kommer solsken skulle man kunna tro, men när det gäller den världsomfattande politiska agendan verkar ovädret inte dra bort. Henrik Alexandersson har uppmärksammat det senaste inom den kontroversiella delen av den globala politiken i ett inlägg om Q6/17. Q6/17 är ett förslag från FN, notera FN som i Förenta Nationerna, håller på att utveckla. I all korthet innebär Q6/17 att allt som publiceras på Internet och all kommunikation som sker via Internet, ska kunna spåras tillbaka till upphovsmannen, alltså den som publicerat något eller kommunicerat med omvärlden. I praktiken innebär detta att man avskaffar allt vad anonymitet heter.

Jag kan egentligen bara tipsa den intresserade om att läsa Henriks eget inlägg och följa de länkar som finns där, eftersom jag själv inte vet ett dugg mer än vad som står där. Jag har googlat lite på Q6/17 men det ger sannerligen inte mycket. Henrik skriver att förhandlingarna bedrivs i så hemliga förhållanden att ACTA framstår som offentligt i jämförelse. Idén sägs i inlägget ursprungligen komma från Kina. NSA har föga förvånande nappat på idén, men varför FN har gjort detsamma kan jag bara inte förstå. Detta är INTE vad FN ska syssla med. FN ska upprätthålla mänskliga rättigheter och efter bästa förmåga se till att de efterlevs, inte begränsa folks rättigheter och i det närmaste avskaffa dem!

Den här typen av politik gynnar bara en typ av stater, nämligen de mest odemokratiska och diktoriska av dem, som exempelvis Kina. Att en sån här idé kommer från Kina från början är ju inte särskilt förvånande men varfölr vill vi ge Kina möjligheten att påverka hela den internationella politiken på ett sånt här sätt? Tack vare FN har nu Q6/17 blivit en politisk fråga för hela världen och tyvärr verkar det ju som att det finns fler länder än Kina som anser att medborgare inte ska kunna vara anonyma på Internet.

Varför har hela världen blivit som galen efter allt mer frihetsberövande och kränkande lagar och vad är det för fel på våra makthavare?

Andra bloggar om: , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest