Något tjuter

Det är inte bara mitt tangentbord som skulle behöva bytas ut. Något har tjutit och låtit illa i min dator i några månader nu. I helgen har den bootat om spontant tre gånger på grund av överhettning och efter att ha stått på i flera timmar. I lördags höll jag på med en del tung bildredigering och när jag till slut bestämde mig för att boota om för att frigöra arbetsminne så var datorn rejält seg. När jag startade upp den igen funkade allt bra i några timmar till, men sen tog det stopp. Skärmen blev svart och det lilla pipet som indikerar omstart hördes. *suck*

Igår skulle jag rippa albumen med Coldplay för att lägga in dem på iPoden. Fick in ett album, sedan började CDex krångla och sedan bootade datorn om. *suck igen*

Nu försöker jag ta reda på vad exakt det är som låter, innan jag beställer ny hårdvara. Min allra första teori var att CPU-fläkten höll på att ge sig. Men efter att ha öppnat chassit, som nu står på vid gavel, och försökt lyssna efter varifrån det illavarslande ljudet kommer, så kan det lika gärna vara nätaggregatet. I det sitter det ju trots allt också en fläkt som kan gå sönder.

Än så länge är inte ljudet så högt och irriterande som det kan bli, så jag får nog vänta en stund tills ljudet blir högre. Det blir nog lättare att härleda varifrån det kommer då.

Andra bloggar om: ,

6 Comments

 1. Kålan
  Mar 30, 2009

  Ett tips är att kontrollera att det inte är hårddisken. Det vanligaste felet på en dator är att hårddisken går sönder, och det visar sig ofta genom sporadiska omstarter och blåskärmar (om det är Windows). Nätdelen brukar aldrig låta, förutsatt att det inte är fläkten som håller på att ge upp. Det finns lite olika program man kan ladda hem som håller koll på att fläktar fungerar, och att CPU eller grafikprocessorn inte överhettas. Speedfan är en applikation som du kan testa, den kollar både fläktar hårddisk osv. Här är en länk: http://www.almico.com/speedfan437.exe

  Om det är hårddisken, så kan du använda Ghost för att göra en kopia till en ny hårddisk, den brukar även klara att kopiera trasiga hårddiskar.

 2. Sandra
  Mar 30, 2009

  Tack så jättemycket för tipset! Speedfan ska jag absolut testa. Dock så är jag nästan säker på att det inte är någon av diskarna. Dels får jag inga blåskärmar (tacksamt nog befriad från sådana) och dels så kommer inte oljudet från någon av diskarna, vad jag kan urskilja. Det kommer helt enkelt inte från den delen av burken. Det är någonstans vid CPU:n eller nätagget. Jag skulle gissa på att det är fläkten i nätdelen, men inte säker ännu.

 3. Joche
  Apr 4, 2009

  Jag hade samma problem med min FSC-dator den lät illa, startade om, dummade sig på all sköns olika sätt och till slut gav jag upp och skickade in den. Jag var också inne på att det hade med datorns fläkt att göra. Det visade sig dock att det var fläkten på grafikkortet som hade gett upp och att grafikkortet därför blev överhettat. Ett nytt grafikkort (utan drivrutiner, tack för det FSC) läste problemet.
  Ännu en sak att kolla, således. 🙂

 4. Sandra
  Apr 5, 2009

  Joche: Vi börjar bli rätt säkra på att det är fläkten till nätagget. När det låter som allra värst är det ganska tydligt att det är från den ljudet kommer. Men jag har så klart övervägt grafikkortet också. 😉

 5. Joche
  Apr 5, 2009

  Det finns alldeles för många delar i en dator som kan gå sönder. 🙁

  • Sandra
   Apr 6, 2009

   Verkligen. 🙁 Kanske ett under att inte fler saker går sönder oftare ändå… 😉

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest