Inget piratfika men middag ute på stan

Så dumt, men samtidigt så trevligt. Jag hade ju tänkt att jag skulle ta mig till Piratfikat på Café Vanilj idag med Piratpartiet och snacka och träffa lite nytt folk. Men så blev det inte eftersom jag hade lovat att följa med och fira A’s kompis som nyligen fyllt år. Dom bestämde helt spontant och plötsligt att det skulle ske idag så det var bara att hänga med.

Attans, men jag är inte så bitter för det har varit en trevlig kväll. Vi var till en italiensk resturang i Linnéstan och åt äkta (så äkta de nu kan bli i Sverige) italienska pizzor. Det var smarrigt och man blev inte alldeles jättemätt efteråt så att man inte kunde röra sig, som man blir av “vanliga” svenska pizzor.

Efteråt åkte A och hans båda kompisar hem till kompisen som vi firat. Jag, tråkig som jag är, valde att åka hem. Det hade säkert blivit sent annars och det är en dag kvar att jobba innan den här arbetsveckan är slut.

När jag kom hem så gick jag förstås inte och la mig utan fixade lite med papperen till ansökan om arbetstillstånd i Kanada. Jag håller på att förbereda själva ansökan, men jag är rätt säker på att när jag väl postar kuvertet och betalar in pengarna för handläggningen, så kommer det att kännas väldigt konstigt. Jag tänker hela tiden på det som något relativt abstrakt, något som hittills är långt borta. Men när jag sitter och donar med papper, foton, pass, intyg och sånt, så känns allt så mycket mer konkret. Ibland undrar jag om jag gör rätt och ibland känner jag mig rent av skrämd. För detta är trots allt, om jag genomför det, det största jag någonsin gjort. Men egentligen tror jag att det beror på att jag hållit på en och samma plats väldigt länge så att det helt enkelt blivit svårt att tänka sig att befinna sig någons annanstans. Än mindre på andra sidan jordklotet.

Det som är kvar med ansökan nu är själva ansökningsformuläret som jag måste komplettera med A’s passnummer och giltighetstiden på hans pass (varför måste de veta det?) och inbetalningen för handläggning och utfärdande av tillståndet på 1000 svenska kronor. När jag väl betalat in dem så finns det ingen återvändo. Om jag inte får ansökan beviljad får jag visserligen tillbaka pengarna men om den beviljas, så kommer det att ske – jag kommer isåfall att åka. Jag har mailat M i Vancouver för att fråga om ett par saker i ansökningsformuläret för där står det att jag ska ange arbetsgivare i Kanada och det har jag ju ingen, vilket jag inte heller ska behöva ha, enligt hela idén med The Youth Mobility Program. Antagligen ska jag lämna det tomt men det känns bra att kunna fråga någon som redan har genomgått den här processen en gång.

Andra bloggar om: , ,

4 Comments

 1. Elvira
  Mar 30, 2009

  Oj, detta verkar jag ha missat! Ska du till Kanada? Nar o hur och vad ska du gora? Spannande 🙂

 2. Sandra
  Mar 30, 2009

  Tja, jag försöker planera något åt det hållet. Jag funderar på att dra från stad, lägenhet, pojkvän och jobb och dra till andra sidan jordklotet och jobba i några månader. Har alltid velat göra det och i Kanada kan man få tillfälligt arbetstillstånd utan något erbjudande om jobb i förväg. Samt att jag har en kompis som bor i Vancouver. 🙂

 3. Elvira
  Mar 31, 2009

  Ok då är jag med. Jag tycker det låter som en kanonidé!! (som du kanske förstår :)).

 4. Sandra
  Mar 31, 2009

  Ja, hoppas jag får tummen ur att genomföra det bara. Men jag har iaf börjat med pappersexercisen, så det ska nog gå. 🙂 Lite dålig på att genomföra såna här “stora” grejer annars. 😉

  Visste du förresten att det finns motsvarigheter till The Youth Mobility Program (det avtal mellan Sverige och Kanada som möjliggör tillfälliga arbetstillstånd) även mellan Sverige och Australien och Sverige och Nya Zeeland? Kolla dessa länkar ifall du är intresserad 😉 Vem vet, du kanske får seriösa problem att lämna Australien sen när studietiden är slut 😉

  http://www.germany.embassy.gov.au/beln/WHM_engl.html

  http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/swedenworkingholidayscheme.htm

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest