TPB-rättegången: dag 2 eller “Jaha…och nu då?”

Dag 2 av rättegången är över. Jag har idag bitvis följt Sveriges Radios live-sändning av TPB-rättegången. Den har varit sanslöst tråkig och långrandig men samtidigt underhållande  i korta perioder. Det har dock framkommit saker som till och med jag är nyfiken på hur TPB-gänget ska besvara. Men samtidigt vill jag tro på Peter Sunde som själv sagt att han vill allt kring rättegången ska vara transparent, och det måste ju även inkludera hans egna handlingar. Jag tror därför att det finns en naturlig förklaring till det mesta som åklagare Håkan Roswall påstår.

Idag har tre viktiga saker hunnit ske på fem timmar:
1. Åklagaren reducerade åtalet
2. Åklagaren ägde upp sig själv i brygga genom att försöka bevisa att upphovsrättsskyddat material gått igenom TPB’s torrenttracker och slutligen
3. Åklagaren fick nästan nämndemännen att somna av ren uttråkning

Den första punkten innebär i praktiken att åtalet reduceras från “medhjälp till upphovsrättsbrott” till “medhjälp till tillgängliggörande” så som jag förstått det. Åtalspunkten “förberedande av upphovsrättsbrott” står kvar.

Den andra punkten, i korta drag, inträffade då åklagare Roswall gjorde ett tappert försök att demonstrera hur ett antal verk  gjorts tillgängliga via TPB’s torrenttracker. För att kunna bevisa detta hade åtalaren och hans stab själva provat att ladda ner verken, samt använde information i torrentfilerna för att visa att trafiken faktiskt gått via TPB’s tracker. Efter denna lilla demonstration fick Fredrik Neij kommentera det hela och påpekade att all information om hur trafiken faktiskt gått inte  demonstrerats. Rätten frågade därmed försvaret ifall de därmed menade på att åtalaren inte kan garantera att trafiken gått via  The Pirate Bay. Frågan fick ett jakande svar och möttes av en annan fråga från försvaret i fall åtalet hade sparat just de torrentfiler som man använt så att den fullständiga informationen kunde demonstreras och därmed utesluta att någon annan  torrenttracker använts. Åtalet kunde inte visa några sådana torrentfiler. De fanns helt enkelt inte sparade! Bravo!

Efter den katastrofala bevisföringen av hur TPB’s torrenttracker skulle ha använts för att sprida upphovsrättsskyddade verk,  fortsatte Roswall med att gå igenom en serie e-postmeddelanden, avtal och dokument rörande registreringen av domänen thepiratebay.org, mera dokument som enligt Roswall visade på att ett bolag startats på Brittiska Jungfruöarna, kontoutdrag från de fyra åtalades bankkonton och ännu fler mail mellan de åtalade och ännu en person om diverse transaktioner och dylikt. Roswall avslutade med att redogöra för de servrar som Pirate Bay skulle fört anteckningar på att de använt, fakturor  från köp av dessa servrar, avsaknad av bokföring hos köparen RixTelecom med mera, med mera. Under tiden han gick  igenom detta urtråkiga material noterade både bloggare och journalister och övriga åhörare hur fler än en nämndeman  gäspade hejdlöst och hur en annan stundtals såg helt nyvaken ut. Snacka om intresse och engagemang!

(Ifall jag far med felaktigheter i denna beskrivning så tar jag gärna emot kommentarer. Det var så här jag uppfattade situationen då jag lyssnade på sändningen från rättegången och jag försöker här framföra den så enkelt och konkret som möjligt.)

Det har gått två dagar av rättegången – försvaret har inte ens påbörjat sina pläderingar och åtalet är reducerat – åtalet börjar  falla samman. Man kan tycka vad man vill om åtalet mot The Pirate Bay, eller deras verksamhet för den delen, men jag trodde att Roswall och kompani hade lite mer att komma med än så här i sin sakframställan. Är det här allt? Efter 3 år?

Som jag nämnde i början av detta inlägg så finns det visserligen saker som jag hoppas att TPB-pojkarna har bra svar på, pengatransaktionerna bl a, och varför vissa av deras servrar gått via RixTelecom och varför de isåfall inte bokförts där, men man ska också komma ihåg att få av de saker som Roswall hittills försökt bevisa, inte behöver vara olagliga handlingar. Hela  hans åtal bygger på att han vill visa att Pirate Bay drivs i kommersiellt syfte. Huruvida han kommer att lyckas med det, kommer nog att avgöras vid förhören. Men de åtalades lugn ger ett tryggt intryck.

Jag ser fram emot morgondagen. Rättegångsförhandlingarna återupptas imorgon kl. 9, liksom live-sändningen på Sveriges Radios webbplats.

Läs mer om rättegången och relaterade ämnen: Rick Falkvinge, Christian EngströmPeter Sunde, Opassande, Anna Troberg, Johanna Nylander och Piratpartiets Live-webb.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest