T-9 dagar

Det är idag 9 dagar kvar tills rättegången mot de åtalade ägarna och initiativstagarna till The Pirate Bay inleds. Det har skrivits och debatterats mycket om The Pirate Bay ända sedan polisens razzia mot webbhotellet PRQ i maj 2006. Efter ungefär två års förundersökning väckte åklagare Håkan Roswall åtal mot Peter Sunde (blogg), Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm för medhjälp till upphovsrättsbrott.

Det finns väldigt mycket att säga om rättegången, alldeles för mycket för att det ska gå att sammanfatta i några blogginlägg. Man skulle utan problem kunna starta en hel blogg om rättegången och om allt som skett innan det ens blev ett åtal, utan att det skulle räcka. I takt med att rättegången närmar sig, framkommer det mer fakta om hur rättegången kommer att gå till, vilka som ska vara med och vittna och hur man i maktens korridorer och från nöjesindustrins håll försöker påverka utslaget i rättegången i förväg. Från att ha varit ett åtal mot tre personer som inte anser att dom tjänat något på sin verksamhet, har åtalet mot The Pirate Bay blivit något historiskt och troligen en av de största rättsliga händelserna på 2000-talets första sekel. Det börjar nämligen bli mer och mer uppenbart hur många som faktiskt engagerar sig i rättegången och hur både åklagare och målsägande helst vill att rättegången ska gå till.

Peter Sunde skrev igår på sin blogg att man tänker kräva en större rättssal eftersom den rättssal som tilldelats TPB-målet rymmer 35-40 personer. Av de platserna kommer säkert över hälften att reserveras för media och mediebolag som dessutom ägs av målsägande, alltså Bonnier. De tre åtalade vill så klart att deras familjer ska kunna närvara, vilket inte skulle vara möjligt med det platser som återstår. Sedan tillkommer vittnen från både åklagarsidan och försvaret och så klart allmänheten. Tydligen ska det vara en sal bokad intill för övriga intresserade men där kommer det enbart att vara möjligt att följa rättegången via ljudupptagningar.

Det är väldigt tydligt att målsägande inte vill ha för mycket insyn i rättegången. Man vill inte att det ska vara en massa folk där som lyssnar av rent intresse för att kunna göra sig en egen uppfattning om situationen. Folks uppfattning ska istället utformas och förutbestämmas med hjälp en av målsägandes alla mediebolag.

Vad som också är väldigt allvarligt och anmärkningsvärt är hur EU i förväg försöker påverka utslaget i domstolen genom att göra det över huvudet på svenskt rättsväsende. Om man i EU-parlamentet beslutar att The Pirate Bays verksamhet är olaglig så kommer ett friande domslut för de åtalade att direkt bryta mot EU-lag. På det sättet kan alltså utslaget i domstolen bara bli ett – att The Pirate Bay fälls. Så vad ska vi då med en rättegång till? Vad ska vi med svenskt rättsväsende till överhuvudet när EU finns och kan fatta de besluten åt oss?

Svenska EU-parlamentariker har nu emellertid börjat jobba för att EU inte ska agera som en preventiv domstol ifall svensk tingsrättsdomstol skulle fria The Pirate Bay. Jag har inte mycket tilltro till att det skulle lyckas men det är ju alltid något, och om inte annat, ett tecken på att ett beslut av den här typen inte är förankrat i EU-parlamentet. Förhoppningsvis inte särskilt förankrat alls. Men om man ändå i parlamentet bestämmer sig för att faktiskt gå till beslut i den här frågan och det beslutet blir att The Pirate Bay ska anses skyldiga, så vet vi alla att ordet rättssäkerhet bara är ett ord utan någon som helst mening. Och inget mer.

Andra bloggar om: , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest