Kopieringsskydd och nedskärningar

Idag skriver IDG.se dels om nedskärningar inom upphovsrättslobbyn och om kopieringskydd inom dator- och tv-spelsindustrin. Vad gäller den första artikeln så undrar jag alltid varje gång det uppstår något kring upphovsrättslobbyn, hur hela nöjesindustrin kan anse det vara värt att investera miljoner i att jaga fildelare samt att försöka stoppa kommersiell piratkopiering via RIAA och MPAA. Det senare, alltså kommersiell piratkopiering, omsätter ju visserligen en hel del pengar i vissa delar av världen där det säljs mycket piratkopierat material, men vilka framgångar har egentligen organisationer som MPAA och RIAA när det göller att stoppa dessa verksamheter? Får dom ut någonting av det? Jag är väldigt skeptisk till att i synnerhet jakten på fildelare verkligen betalar sig för branschen men jag har ingen källa att hänvisa till som faktiskt visar på vad det kostar att hålla hela maskineriet igång. Men man kan ju själv göra en snabbkalkyl i skallen över vad det måste kosta att ha tekniker, jurister och  tjänstemän anställda, lokaler, utrustning och allt annat som behövs för att driva en så pass omfattande verksamhet som en branschorganisation. Gratis är det iallafall inte.

Artikeln på IDG.se handlar iallafall om att den amerikanska finanskrisen nu hunnit ikapp även filmbranschen. MPAA kommer avskeda var 10:e person och det är ju nu mer än någonsin som man undrar om jakten på fildelare verkligen ger någonting, förutom själva njet att stämma skiten ur folk. Vore det inte helt enkelt bättre för branschen att istället för att investera sig  djupare in i en konflikt som redan är extremt infekterad på alla nivåer, hellre investera sig ut ur den genom att komma med fler lagliga nedladdningstjänster, med sjyssta priser och utan omoderna kopieringsskydd. Det är ju där framtiden ligger och där bolagen med lite ansträngning och öppna sinnen kan tjäna storkovan!

Den andra artikeln handlar om just kopieringsskydd, dock inte på film och musik men väl dator- och tv-spel. Daniel Hessel på IDG gör en snabbgenomgång av flera spel och typer av kopieringsskydd men konstaterar ändå i slutet av artikeln att bäst har det ändå gått för de spel där man inte gjort det för krångligt för konsumenten och som satsat mycket på social gaming (Guitar Heor, Singstar m fl) eftersom det där krävs extra hårdvara för att spelen ska vara något att ha. Lite intressant läsning för den spelintresserade och som även bekräftar mångas synpunkter på varför kopieringsskydd i många fall är en dålig idé.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest