Hur man gör, helt enkelt

Denna lördag har inletts med en del intressant läsning under frukostproceduren. IDG.se publicerade igår en artikel om hur man tjänar pengar utan att utöva sin upphovsrätt på det sätt som de stora skiv- och filmbolagen, och tyvärr de flesta inom svensk så kallad “musikelit”, tycker om att göra. Man kan göra som Nine Inch Nails och helt enkelt ha tilltro till sina fans och till sin egen musik och verkligen tro på att det går att konkurrera med gratis, för det går.

För Nine Inch Nails har konceptet Creative Commons verkligen fungerat då albumet Ghoast I-IV släpptes med CC-licens och trots det blev det mest sålda albumet på Amazon. Att dömma av deras webbplats så har bandet helt förstått hur man marknadsför sig själva på nätet. På deras webbplats finns allt, ja, det enda jag egentligen saknade var låttexterna, men dom kanske finns där någonstans. Jag har inte utforskat hemsidan så väldigt noga, men jag är imponerad. Det är snyggt och det är tillgängligt.

Även Radiohead har lyckats bra tacke vare Creative Commons licenssystem. Dock så är jag inte lika imponerad av deras webbplats. Den är ganska rörig och det är inte helt uppenbart att det är gruppen Radioheads webbplats som man har kommit till. Där har de en del att jobba på. En rolig sak med sidan är att den delvis är skriven i bloggform och har uppdaterats ganska frekvent sedan januari -07. Dock har inget skrivits sedan den sista Januari i år men jag skulle tro att mer kommer upp inom kort. Jag får intrycket av att ett nytt album är på gång.

Varför gör inte alla artister så här? Varför gör inte Metallica så här? Dom om några skulle verkligen behöva modernisera sig lite.

Edit 2009.02.07 @ 17:23: Lustigt nog så skrev även DN om dettta tema, iallafall ett tema som går hand i hand med det som jag nu diskuterar. En ny rapport från Holland visar att illegala nedladdare minsann betalar för den kultur som de konusmerar. Nya siffror visar även att försäljningsstatistiken gick upp förra året för digital musik, ljudböcker, biobiljetter, DVD-filmer och spel. Man kan fråga sig hur många liknande rapporter som nöjesindustrin ska behöva för att de ska förstå att de egentligen inte går miste om någonting. Denna rapport är sannerligen inte den första och säkert inte heller den sista som visar att det går bra för nöjesindustrin. Men vem vet, kanske ska dom även skylla finanskrisen på fildelarna…

Andra bloggar om: , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest