ACTA – vad vet vi om det egentligen?

Som rubriken antyder så råder det inte särskilt stor öppenhet kring ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) och vad lagförslaget egentligen kommer att inbära när det väl kommer. Frågorna man kan ställa sig kring ACTA är många men den viktigaste av dom alla är nog hur folkvalda politiker i flera “demokratiska”  länder understår sig att förhandla fram lagförslag i det tysta och som hålls hemliga från befolkningen (jag sätter ordet demokratiska inom citationstecken eftersom jag inte betraktar de länder som deltar i förhandlingarna om ACTA som särskilt demokratiska).

Som tur är så läcker det emellanåt ut information om ACTA efter de förhandlingar som hålls, även om informationen nog ska inte kan betraktas som 100 % säker eftersom inget av de länder som deltar i förhandlingarna velat kommenta vad ACTA innehåller, bara att det existerar.

I all korthet tros ACTA innehålla en rad förslag om hur brott mot upphovsrätten ska åtgärdas. Förutom förslag om utökade befogenheter för tullen, att Internet-leverantörer ska tvingas samarbeta om att stoppa illegal fildelning samt att regionsfria DVD-spelare ska förbjudas, så föreslås betydligt mer kontroversiella saker som att upprätta en internationell upphovsrättspolis samt utbildning och propaganda till polis och befolkning.

Det man kan läsa om ACTA på FRApedia.se är minst sagt skräckinjagande. Och det säger jag inte i egenskap av pirat och fildelare, utan som medlem i ett EU-land. De amerikanska lobbyorganisationerna MPAA och RIAA har så klart en del önskemål om vad dom skulle vilja att ACTA-fördraget skulle innehålla. RIAA har dessutom skickat in en hel lista med önskemål till de som deltar i förhandlingarna. Denna lista finns att läsa på FRApedia.se. Listan innehåller bland annat krav på att Internetleverantörer ska filtrera bort upphovsrättsskyddat material, att dom ska stänga av fildelare samt att leverantörerna ska kunna stämmas om så inte sker.

Idag publicerade Ars Technica en artikel gällande just ACTA. Ny information ska ha läckt från förhandlingarna och i artikeln får man intrycket av att de värsta delarna av de förslag som ACTA tros innehålla, tonas ner något, bl a att tullen inte skulle ha några möjligheter att gå igenom varenda resenärs tillhörigheter i jakten på piratkopierat material.

Jag har inte läst färdigt artikeln ännu så jag tänker inte säga mer om den än så här. Det börjar bli sent och jag är sanslöst trött. Imorgon kommer en ny dag med nya utmaningar och saker som ACTA gör mig om möjligt ännu tröttare. Man börjar ju undra varför vi överhuvudtaget har något som kallas demokrati? Om våra högst uppsatta politiker i världen skiter i allt vad demokrati och lojalitet gentemot sina väljare heter, och som bara bryr sig om att ställa sig in hos de industrier med störst plånbok och makt men minst förståelse för den tekniska utvecklingen och för vad som faktiskt efterfrågas, vad är det då för mening med nånting? Allt står och faller inte med upphovsrättsfrågorna eller med fildelningens vara eller icke vara, men det samhälle som vi går till mötes på grund av allt vi väljer att bortse ifrån när det handlar om befogenheter, kontroll och övervakning, det samhället tror inte jag att en enda enskild människa i modern tid egentligen vill ha.

Jag tror inte ens att Rasmus Ramstad, VD för SF Bio, som idag gick ut och sa i en intervju i Dagens Nyheter att samtliga leverantörer som ger access till sidor som The Pirate Bay borde stängas ner helt, vill ha ett sådant samhälle, för det kommer att bli ett samhälle där vi inte tillåts läsa, lyssna, titta, tänka eller uttrycka vad vi vill. Det kommer att vara samhälle där upphovsrättsindustrin helt styr.

Andra bloggar om: , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest