Nu kan jag relakksa!

(Detta inlägg handlar en del om nätverk så de som inte är intresserade av såna saker behöver inte läsa. Men läs gärna om du är intresserad av anonymitetstjänster på Internet. 😉 )

I alla fall ett tag till. Idag har jag ägnat jag vet inte hur många timmar åt att försöka förstå varför jag inte får anonymitetstjänsten RELAKKS att fungera via våran router här hemma. Det ville bara inte. Allt såg bra ut i loggarna men jag kom inte åt Internet via webbläsare eller Instant Messaging-program eller någonting annat. Då provade jag att göra som det står på RELAKKS supportsidor, nämligen att skapa en helt ny anslutning i Windows XP. Då funkade det med en gång.

Nåja, så länge det fungerar så är jag nöjd men det optimala hade ju varit ifall det hade fungerat via routern. Då hade jag inte behövt konfigurera vissa applikationer till att ansluta via RELAKKS. Trots att det nu  finns en anslutning färdig via Windows så ville inte exempelvis mIRC fungera via den. Där fick jag speciellt ställa in att anslutningen skulle gå via RELAKKS server.

Jag har dessutom fått ändra min DynDNS-adress till det nya IP-numret och skapa en adress speciellt till routern. Lite bök blev det, då det dessutom tagit mig några timmar att inse att det är så här det får bli. Jag orkar inte bråka med routern längre. Om den inte har stöd för VPN fullt ut så spelar det nog ingen roll hur länge jag försöker. Den routern är ändå ganska instabil och vi har planer på att skaffa en ny. Den nya vi skaffar ska då ha VPN, så klart.

Anledningen till att jag idag skaffat konto på RELAKKS är att det snart är den 25:e februari. Då kommer riksdagen att gå till beslut om IPRED och jag är rätt så säker på att proppen kommer att gå igenom om inget väldigt oväntat och radikalt händer. Så länge upphovsrättsinnehavare runt om i världen är fast beslutna att inte satsa på Internet som försäljningsplats för sina, enligt dom själva, så ovärderliga och lättkränkta verk, så ska dom inte få det allt för lätt för sig i sina patetiska försök att kontrollera och utpressa sina kunder och fans. Måhända är tjänster som RELAKKS bara säkra i några år till tills dom får nya idéer att försöka göra även dessa tjänster olagliga. Det skulle väl inte förvåna någon ifall det utvecklade sig på det sättet?

Förutom IPRED så finns det ju även andra bra orsaker att använda en tjänst som RELAKKS om man inte vill ha andra snokandes i sin Internet-trafik. De båda orsakerna heter FRA och datalagringsdirektivet. I länder som Danmark har till och med Internet-leverantörer tvingats att blockera siter som The Pirate Bay i sin DNS:er, det går alltså inte att surfa till dom. Såna saker avhjälps med RELAKKS och liknande tjänster. Vi går mot ett mer och mer övervakat och kontrollerat samhälle i allt raskare takt. När ska vi stanna upp och fråga oss vad vi EGENTLIGEN vinner med det?

Nu ska jag gå och handla lök så att vi kan göra pizza.

Edit 2009.01.24 @ 23:31: Jag har i en kommentar från Michael Nilsson fått upplysningen att det är den 25:e februari som riksdagen går till beslut om IPRED. Ber om ursäkt för felet.

Andra bloggar om: , , , , , ,

8 Comments

 1. Mikael Nilsson
  Jan 24, 2009

  Den 25:e februari blir omröstningen, vad det verkar….

  Intressant att höra om Relakks. Jag tänker själv på saken.

 2. Sandra
  Jan 24, 2009

  Oj, den 1:e februari hade jag hittat på en annan blogg. Får se till att ändra. Tack för upplysningen. 😉

 3. Urban Sundström
  Jan 25, 2009

  Hej ! Jag har köpt in Ingar, men måste skaffa en kabel för att kunna konfa den seriellt. Men den ska kunna funka mot Relakks enligt leverantören.

  http://shop.textalk.se/se/article.php?id=5662&art=1263866

  http://www.pusha.se/nyckelord/ingvar

  Hälsn. Urban

  • Sandra
   Jan 25, 2009

   Tack, för tipsen, både angående Ingvar och Relakks. Det är alltid roligt att höra vad andra har för erfarenheter om såna här saker. Jag är ju själv n00b så jag uppskattar tips. 😉

 4. Thomas
  Jan 25, 2009

  Har själv testat Relakks en del, tycker att det fungerar rätt bra. Men kan vara svårt att ansluta ibland, troligen för många användare.

 5. thomas
  Feb 1, 2009

  Hej Sandra, jag försöker också att ställa in min vpn i routern, Linksys wrt54gl, en kanonrouter. Dock använder jag mig av swissvpn eftersom relakks ibland inte anslöt. Swissvpn funkar perfekt och tappar normalt aldrig anslutningen. KOmmer du på hur man konfar routern så hör av dig.. eller tvärtom?
  hälsn

 6. Anna
  Aug 22, 2009

  Hej jag använder mig av http://www.vpntunnel.se och det funkar perfekt bakom router och brandvägg.

 7. Sandra
  Aug 22, 2009

  Tack, för tipset, Anna! Kör faktiskt inget VPN alls nu. Har inte riktigt hade tid att ägna mig åt det på ett tag. Men alla tips är välkomna! 🙂

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest