Hur man förstör en bra idé

Ja, det är dagens tema och något som skivindustrin är experter på vid det här laget. Jag är så besviken, men inte förvånad, för det slutade jag med för länge sedan.

Idag läste jag på IDG.se att Spotify kommer att börja att rensa bort musik ur sitt sortiment, vilket dom förresten redan börjat göra. Skivbolgen kräver att Spotify inför det som man skulle kunna kalla “GRM” istället för DRM, det vill säga Geographical Rights Management. Det innebär att musikutbudet i Spotify kommer att se olika ut beroende på var någonstans i världen man använder tjänten. En person i Asien kanske inte kommer att få tillgång till viss musik i England, och vice versa.

Behöver jag säga hur dåligt jag tycker att det här är? Det här är precis sånt som förstör en väldigt bra idé och gör en bra tjänst dålig. Skivbranchen visar dessutom på ett ypperligt sätt hur lite dom förstår om vad folk vill ha och hur lite dom förstår om Internet. Internet är inget land, Internet har inga landsgränser, Internet är globalt och framförallt: Internet ska INTE censureras.

Fattar dom inte hur korkade dom är och hur mycket dom går miste om på grund av det här? I flera av de kommentarer som lagts om artikeln på IDG.se kan man läsa att folk, som precis bestämt sig för att börja prenumera på tjänsten, ångrat sig på grund av att den musik dom velat lyssna på inte längre finns. Om de kommenterarna representerar ens en bråkdel av alla som använder Spotify så kommer ju skivindustrin och uppbovsmännen att förlora en rejäl hacka bara på grund av att folk blir sura för att dom inte får de dom vill ha. För vem vill ha något som en gång varit öppet och fritt och som nu blir något stängt och nerklippt? Inte jag i alla fall.

Och vad värre är så finns det tyvärr fortfarande ett gäng omoderna artister som inte vill vara med i en fantatisk storsatsning som kan sprida deras musik världen över samtidigt som dom får betalt! Ta Metallica som exempel. Deras musik kommer att plockas bort från Spotify för att gruppen inte vill vara med i Spotify-trenden. Hur kan man inte vilja det? Metallica är dessutom ett av de första band som började stämma användare av Napster för att deras musik laddades upp och ner där för ungefär 10 år sedan. Vad dom inte verkar förstå är att deras ovilja att samarbeta med tjänster som Spotify kommer att göra att folk ser ytterligare ett själ till att fildela deras musik. Vad gäller just detta så tycker att det är rätt åt dom för om gör som dom och vägrar att anpassa sig efter hur världen utvecklas och då man dessutom ges väldigt bra möjligheter att tjäna på utvecklingen, då förtjänar man ingen framgång.

Andra bloggar om: , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest