Funderingar kring kaffe

Alltså det här med kaffe är intressant fast egentligen är det koffeinet som är det riktigt intressanta. Idag drack jag inte mitt morgonkaffe då jag brukar och så klart så infann sig en stabil huvudvärk när kroppen kom på att “Hallå dår! Var är mitt koffein?!”

Jag är något av en periodare när det gäller kaffe. Jag dricker det inte för att jag känner att jag måste utan för att jag är sugen på det. Jag började inte ens dricka kaffe mera regelbundet för att vi skaffade espressobryggare. Ibland orkar man helt enkelt inte stå och hålla på med sånt på morgonen. Men nu har jag druckit kaffe varenda morgon i typ två veckor. Imorse, eller snarare i förmiddags, drack jag inget kaffe eftersom jag väntade på att A skulle komma hem som varit på Chalmers och skrivit tenta. När han kom hem gjorde vi lunch och innan vi hann få i oss något efter-maten-kaffe fick jag en huvudvärk från yttre rymden (OBS! Uttryck!). Uttorkning är det första man tänker. Men när inte juice eller vattenm inte fungerar så är det ganska uppenbart vad som är fel.

Kaffe innehåller koffein, det vet alla. Olika typer av kaffe innehåller olika mängder av kaffe. Många tror att exempelvis espresso innehåller mer koffein än vanligt bryggkaffe eftersom det är starkare men så är det faktiskt inte. På Wikipedia och även i boken “Allt du behöver veta om kaffe med 101 klassiska och moderna recept” står det att läsa att det är rostnngen som avgör hur mycket koffein bönorna innehåller. Arabicabönor som används för espressokaffe, är rostade längre vilket gör att koffeinet försvinner i rostningen.

En annan vanlig missuppfattning är att “vanligt starkt kaffe” skulle innehålla mindre koffein än exempelvis rena koffeintabletter eller Coca Cola. Det stämmer inte heller. 15 cl kaffe innehåller mer än dubbelt så mycket koffein än 33 cl Coca Cola. Så om det nu är så att man vill få i sig mycket koffein av någon anledning och inte har en mage som är särskilt känslig, så finns det verkligen ingen anledning att sätta sig sjuka mängder socker i form av Coca Cola.

Vad kanske inte så många tänker på om koffein är det är faktiskt är en drog. I alla fall en typ av dorg och tämligen harmlös för kroppen. Vi upplever inga besvär av koffein så länge vi intar det regelbundet och i ungefär samma mängd varje gång. Det är när man slutar med den vanan som problemen uppstår, för många i form av huvudvärk. Koffein är centralstimulerande och vätskedrivande (varför det kan vara direkt farligt att ersätta vatten med kaffe då man förr eller senare kan drabbas av uttorkning) och skiljer sig från andra droger som exempelvis nikotin eftersom koffein inte ger upphov till det sug efter drogen som nikotin gör. Ett annat intressant faktum om koffein är att det har samma effekt som amfetamin men inte på långa vägar lika effektivt. Koffein har till och med funnits med på Internationella Olympiska Kommitténs lista över dopningspreparat men har tagits bort.

Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till att behöva få huvudvärk för att jag vid ett visst tillfälle låter bli att dricka kaffe. Jag vill ju inte känna mig tvungen att dricka det eller göra det till en vana. Jag tycker ju att kaffe är gott, väldigt gott till och med för annars hade jag ju inte investerat 4000 kr i en espressobryggare, men det hade ju känts skönt att själv kunna avgöra när man ska inta ett av världens mest konsumerade gift, utan att kroppen hinner bli helt knasig 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest