Fakta vs. ilska

Peter Sunde med sin blogg Copy me happy har idag uppmärksammat att åtalarsidan, i rättegången mot The Pirate Bay som börjar den 16:e februari, inte har kallat ett enda tekniskt kunnigt vittne till rättegången. Man har inte ens kallat några vittnen inom expertisen av internationell immaterialrätt. Peter Sunde reflekterar över att åtalarsidans vittneslista främst verkar bestå av personer som blivit kränkta av fidelnigen via The Pirate Bay. Jag gör som Peter Sunde och konstaterar att detta är väldigt intressant. Man undrar ifall det verkligen är så att åklagarsidan tänker försöka vinna målet genom att påverka domaren känslomässigt med ilska och snyfthistorier eller om dom helt enkelt är rädda för att teknisk expertis inte gynner deras sida av åtalet?

Peter Sunde skriver också att försvarets, d v s han själv och de övriga på TPB som åtalats, inte är helt klara med sin lista med vittnen ännu, men att man koncentrerar sig mycket på teknisk och juridisk expertis för att reda ut tekniska begrepp och få korrekta tolkningar av de lagar som anropas under rättegången.

Jag ser fram emot rättegången då jag tycker att det hela kommer att bli mycket intressant. Det kommer säkerligen att bli en riktig cirkus i massmedia. Samtidigt känner jag också lite med de åtalade, då dom verkligen har hela etablessemanget emot sig. Ja, Pirate Bay har tjänat pengar på annonsintäkter och ja, det förekommer fildelning av mycket upphovsrättsskyddat material via TPB, men de annonspengarna är pengar som upphovssrättsindustrin med den rätta typen av ansträngningar och investeringar själva kunde ha tjänat via lagliga fildelningstjänster. Men det har man valt att inte göra. Man har valt att bortse från hur många idéer och möjligheter som helst som kunnat konkurrerat med den illegala fildelningen.

Efter dryga 10 år av fildelning ser vi fortfarande ett fåtal fungerande och lagliga nerladdningstjänster, inte alls så många och så bra som det borde finnas efter så många år. Jag ställer mig frågan nästan varje dag: varför ska det ta sån tid för er upphovsrättsinnehavare att börja leva i nuet?

Andra bloggar om: , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest