P för IPRED?

Imorgon är det dags. Imorgon ska riksdagen gå till beslut om IPRED-lagen. Egentligen skulle beslutet redan fattats förra veckan men blev då uppskjutet. Man undrar ju om det är bra eller dåligt?

Efter FRA-omröstningen hyser jag inget större hopp till våran riksdag. Man kan helt enkelt förvänta sig precis vad som helst av dom. Att dom inte sätter sina väljare och sin befolkning i första rummet borde vara ganska uppenbart för vem som helst vid det här laget. Om IPRED röstas igenom i riksdagen imorgon kommer den att börja gälla från den första april nästa år. Man har alltså ett tag på sig att se över hur ens programvaror är konfigurerade och göra lite research kring kryptering av sin Internet-trafik.

Även om jag inte är för fildelning som missgynnar konstutövare på något sätt så förespråkar jag fildelning som koncept. Huruvida fildelningen faktiskt missgynnar konstutövare eller inte beror på vem man frågar. Konstutövare överlag är ju inte ens överens i denna fråga och därför kan man inte säga att fildelning är rätt eller fel. Ofta är det ju även relaterat till vad man har för inställning till Internet i övrigt och de möjligheter som Internet ger.

När eller om IPRED börjar gälla så kommer det att bli tydligt vem som vet mest om teknologin som nöjesindustrin å en sidan är så rädda för att använda som marknadsförings- och försäljningsmetod, men å andra sidan tror att dom kan kontrollera och därmed överlista en hel ungdomsgeneration. För det är just detta som IPRED handlar om: vem som vet mest. Är det antipiraterna med IFPI och APB i spetsen med sina högkvalificerade IT-experter? Eller är det Sveriges ca 2,2 miljoner fildelare, varav många har datorer som huvudsakliga intresse och som ägnar sig åt datorrelaterade aktiviteter flera timmar dagligen?

Edit: 2008.12.04 18:30: Jag hade missuppfattat det hela lite. IPRED las bara som propp till riksdagen idag, den klubbas alltså inte idag. När vet jag inte men publicerar så fort jag vet.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest