Folk som inte betalar

En dålig sak med mitt jobb är när folk beställer produkter som vi skickar men som kunden sedan inte betalar. Det händer inte särskilt ofta, tack och lov, men när det händer så uppstår det en massa tråkigt och jobbigt extraarbete för oss och just i det här fallet för mig.

Extraarbetet består först och främst i att undersöka ifall paketet är uthämtat. Därefter försöker man nå kunden via telefon eller epost för att höra ifall han eller hon fått fakturan. Om svaret mot förmodan skulle vara nej skickar man en ny faktura, i vissa fall på annat sätt än via vanlig post. När sista betalningsdatum passerat försöker man nå personen igen för att reda ut hur det står till. Man mailar men får inget svar. Man tänker att personen kanske inte kollar sin mail hundra gånger om dagen som en annan. Man ringer och får då beskedet att numret upphört. Man ringer istället mobilnumret där man möts av ett mobilsvar som är föga informativt och som inte ens meddelar att om man bara lämnar ett meddelande så hör ägaren av numret av sig. Men man lämnar ju ett meddelande iallafall, i föga hopp om att personen egentligen inte är en oärlig människa utan snarare bara inte sett fakturan eller glömt betala den.

Än så länge har ingen hört av sig. Nu var det visserligen mindre än en halvtimme sedan jag ringde så lite tålamod får man väl försöka ha.

Jag har överlag väldigt svårt för folk som inte betalar sina räkningar och jag kan nog verka väldigt cynisk när såna här saker diskuteras. Det kanske är motsägelsefullt eftersom jag samtidigt förespråkar fildelning. Dock handlar inte min ståndpunkt till fildelning om att den ska vara gratis. Jag fildelar inte på grund av ekonomiska skäl utan snarare på grund av att fildelning är så mycket mer tillgänglg än de lagliga alternativen, samt att det inte finns några kopieringsskydd att tala om. Det jag laddar ner kan jag använda på precis de sätt jag vill, oavsett media. Det är så det ska vara. Ingen ska tala om för mig hur jag ska använda något jag köpt, när jag ska använda det eller i vilken typ av spelare och framför allt så vägrar jag att betala igen och igen och igen för samma sak när det enda som skiljer är vilken aparat något ska spelas upp på eller på vilket media det ligger. Det är själva fildelningen som fenomen jag stöder, inte att upphovsmännen inte ska få betalt.

Det jag har svårt för när det gäller folk som inte betalar sina räkningar handlar mer om varför man köper något som man inte har råd med. Visserligen gör nog dom flesta det men då handlar det ju främst om stora saker som bilar, hus och lägenheter. Inte struntsaker som filmer, kameror, telefoner och dylikt. I det här fallet tekniska hjälpmedel. Jag kan visserligen hålla med om att många av de tekniska hjälpmedel som vi säljer är oerhört dyra och det är beklagligt. Men det är inte vi som sätter dom priserna och det är därmed inte vi som ska straffas för det när folk helt enkelt struntar i att betala.

Om någon tagit illa upp på grund av detta inlägg ber jag om ursäkt. Jag pekar inte ut någon specifik person, snarare ett problem.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest