Min ståndpunkt i upphovsrättcirkusen

Jag är sedan början av 2006 medlem i Piratpartiet. Jag är medlem i Piratpartiet eftersom jag anser att lagen om upphovsrätt måste förändras för att i framtiden kunna gynna både producenter och konsumenter av kultur. Jag är också medlem eftersom jag tycker att många av världens länder idag är på väg att glömma bort vikten av människors rätt till ett privatliv. Både Sveriges och andra länders regeringar strävar efter att, i enlighet med nöjesindustrin och de stora skiv-och filmbolagens vilja, att stoppa det som man kallar olaglig fildelning.

Jag anser inte att artister, musiker, låtskrivare, regisssörer, skådespelare, manusförfattare, konstnärer, författare, programvaruutvecklare m fl, inte ska kunna försörja sig på det dom gör. Men jag anser att dom, precis som alla andra måste anpassa sig och ha förmågan att förnya sina vägar att få en inkomst för sina verk. Detta gör man inte genom att stämma sina kunder och bedriva häxjakt på en hel generation och på en avsevärd del av befolkningen. Det gör man genom att tänka på nya sätt och att ta lärdom av historien.

Jag tror att många av de stora skiv- och filmbolagen m fl kommer att gå en säker undergång till mötes om dom inte börjar ändra sitt agerande gentemot sina kunder och sina klienter, alltså artister, konstnärer osv. Jag tror inte att deras agerande verkligen handlar om de verkliga upphovsmännens bästa, åtminstone inte alltid, för visst finns det upphovsmän som även dom vill se den olagliga fildelningen stoppad. Till dom kan jag bara ge rådet att utnyttja Internet istället för att se det som en fiende. Internet är här för att stanna.

Jag tror dessutom att nöjesindustrins korståg mot “fildelare” har kostat oerhört mycket mer rent ekonomiskt än vad dom säger sig ha förlorat p g a den “olagliga fildelningen”. Alla med relativt lite kunskaper om löner, sociala avgifter och många andra kostnader som en verksamhet har, kan nog enkelt räkna ut vilka enorma summor som nöjesindustrin måste lägga på sina lobbyorganisationer varje år, jämfört med hur mycket dom får in för skadestånd varje år från personer som i domstol dömts till att betala skadestånd för brott mot upphovsrätten.

Fundera på det ett tag.

Hur lång tid ska det behöva ta innan dessa organisationer börjar att leva i nuet och inte i det förgågna och hur mycket ska det få kosta?

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest