En cirkus, precis som väntat

Nu är debatten slut och den var som vanligt alldeles för kort. Det fanns alldeles för mycket kvar att säga när Janne Josefsson avbröt för nästa ämne. Precis som jag hade hoppats, eller var rädd för, kanske jag ska säga, så blev debatten en jävla cirkus, kort sagt. Folk pratade i munnen på varandra, samma dåliga argument från antipiratlagens förespråkarsida återkom ständigt och dom kom i vanlig ordning med bortförklaringar och helt irrelevanta jämförelser.

Nu ska väl sägas att eftersom jag är partisk och motståndare till antipiratlagen så tycker jag inte att motståndarsidan hade några dåliga argument. Naturligtvis hade det inte skadat ifall Richard Falkvinge varit med, eftersom han är så bra på att prata, men han kan faktiskt inte vara med överallt och det är jättebra att även andra i Piratpartiet träder fram.

Några saker som jag tyckte var synd med debatten var först och främst att det var alldeles för mycket fokus på fildelningsfrågan och för lite fokus på själva lagen. Jag hade gärna sett att förespråkarna, i synnerhet representanten från regeringen, skulle fått svara på och förklara hur dom tänkt att IP-nummer ska kunna knytas till fysiska personer. IP-nummer kan inte ens knytas till en specifik dator med 100% säkerhet.

En annan sak som jag tyckte var synd var att en skivbolagsdirektör som faktiskt, hör och häpna inte stödde lagen alls, inte fick komma till tals tillräckligt mycket. Det var synd för han var verkligen en frisk fläkt i all denna överrepresantation av okunnighet och teknikfientlighet som alltid får uppmärksamheten i såna här debatter.

Jag har tyvärr inga namn, är urusel på att komma ihåg vad folk heter, men där fanns också en viss regissör/producent som även var med i samma tv-program för några år sedan då han tillsammans med bl a Henrik Pontén och en kvinnlig artist debatterade om fildelning mot Jens of Sweden-Jens, en kille som blivit bestraffad för piratkopiering av filmer (på den gamla goda tiden då folk faktiskt kopierade videoband och sålde) samt en representant från Piratbyrån. Denna regissör/producent har tydligen inte lärt sig mycket sen sist. Han fattar fortfarande inte vad folk vill ha, han fattar fortfarande inte varför folk fildelar och han fattar fortfarande inte vad det är han pratar om när han börjar gå vilse bland begrepp som trådlösa nätverk och IP-nummer. Han kommer nog aldrig att upphöra att göra bort sig i den här typen av debatter och han gör sannerligen inte sin branch en tjänst genom att vara där. Han kom dessutom med en intressant uppgift som jag är väldigt nyfiken på vart han hämtat den ifrån. Han påstod att det i Sverige finns “2000 uppladdare” som förser alla fildelare i Sverige med allt material. Isåfall påstår jag att om det bara fanns “2000 uppladdare” i Sverige så vore inte fildelningen något problem överhuvudtaget för med bittorrent-tekniken är ju mer eller mindre alla “uppladdare”.

Precis i slutet säger idioten själv att “Nej, vi har inga ekonomiska problem och vi tjänar fortfarande pengar och om inte fildelningen hade funnits så hade vi tjänat ännu mera pengar.” Bravo! Du bekräftade precis allas fördomar, d v s att ni är för giriga för ert eget bästa.

I övrigt kan väl sägas att ett fåtal personer som hittills aldrig fått komma till tals i en sån här debatt kom med riktigt bra saker att säga. En kille sa bl a att ungdomarna alltid kommer att ligga ett steg före lagen och där slog han sannerligen huvudet på spiken. En annan sa att om nöjesindustrin sänkte priserna så skulle “fildelningsproblemet” inte vara lika stort. Hur det är med låter jag vara osagt men jag tror absolut att det skulle gynna industrin att både sänka priserna samt att sluta vara så förbaskat trångsynta och försöka tänka i lite nya banor. Det har väl aldrig skadat någon?

Edit 2008-11-01:21 42: Efter lite research har det visat sig att den regissör/producent som var med i Debatt 2008-10-31 INTE är samma regissör/producent som var med i Debatt (2005?) om piratkopiering. Ber om ursäkt för sakfelet.

2 Comments

 1. Rikard
  Oct 31, 2008

  Håller med dig men vill ytterligare trycka på din punk “IP-nummer kan inte ens knytas till en specifik dator med 100% säkerhet.”

  Nej ett IP-nummer kan inte knytas till en dator med 100%, långt därifrån. Långt.

  Ett IP-nummer är ofta ett nätverk av noder och inte en dator.

  Hemma hos mig “döljer” sig följande bakom mitt publika IP-nummer:

  * GW som delar ut och filtrerar nätet
  * Trådlös router
  * Workstation-dator
  * Laptop trådad
  * Laptop trådlös 1
  * Laptop trådlös 2

  När jag har besök så tar ofta mina vänner med sig en dator med trådlöst nätverk och kopplar upp sig på min uppkoppling. Så inte sällan är det sex(6) eller fler datorer i mitt nätverk som syns utåt som ett IP-nummer.

  På företag är det oftast ett mycket stort antal datorer bakom ett publikt IP-nummer. Det finns vidare ett antal grannar där jag bor som delar ut (medvetet eller inte) sitt trådlösa nät till den som bor i närheten eller råkar passera.

  Det stora problemet med denna missuppfattning bland våra lagstiftare att man kan stämma den som står för abonnemanget av en med IP-nummer behäftad uppkoppling är att den dagen du blir stämd eller hotad med stämning för upphovsrättsintrång så ska du bevisa att det inte var du utan någon annan som fildelade filen i fråga.

  Här råder alltså stor rättsosäkerhet och stort godtycke. Omvänd bevisbörda där du plötsligt är skyldig tills du presterat bevis om motsatsen.

  Det kan inte nog understrykas hur stort avbräck detta är från rättsprinciperna i ett rättssamhälle.

  Denna totala blindhet inför tekniska fakta och principer bakom den nya tekniken har redan fått enorma konsekvenser för rättssamhället.

  Oavsett vad man anser om fildelning så borde varje rättsmedveten medborgare gå ut och protestera vilt mot denna vansinniga ordning som regering och riksdag vill införa.

 2. Sandra
  Oct 31, 2008

  Rikard: jo, jag håller helt med. Man kan inte nog understryka just den här punkten. Men just när jag skrev detta så valde jag att inte gå in på det så detaljerat. Men tack för att du gav en väldigt bra och konkret bild av hur det fungerar för alla som inte vet.

  Det här är inget svårt att förstå egentligen men det gör det desto mer frustrerande att våra makthavare inte kan pränta in såna här enkla fakta i sina träiga och mossbeklädda skallar.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest