Semester i Karlskrona

Semester i Karlskrona

Förra året tyckte vi att bara två och en halv dagar i Karlskrona inte riktigt räckte till så i år bestämde vi oss för att stanna en dag längre och dessutom på vardagarna då det mesta är öppet till skillnad från helgerna. Man är lite bortskämd på det sättet i en storstad där allt är så mycket mer tillgängligt än i en medelstor eller liten stad.

Tåget ner var varmt och det var mycket folk. Resan började med att biljetterna och det tåg som användes inte riktigt stämde så folk satte sig lite var som helst eftersom alla platser inte fanns. Själv blev jag lite förvirrad över att våra platser såg ut att ligga i första-klass-vagnen så vi satte oss först någon annanstans men efter att ha frågat konduktören så satte vi oss där vi skulle suttit från början. Jag hade gjort piroger som vi hade med oss på resan. Innan vi åkte värmde jag upp dom i mikron och slog in dom i lite folie. Dom höll värmen rätt bra så vi slapp iallafall djupfrysta piroger. Under en stor del av resan satt jag och läste Digitalfotografi – andra delen som jag köpt för att lära mig mer om digitalfotografi. Jag hade även beställt den första delen men den hade inte hunnit komma fram. Tillfället till ära hade jag även fått låna min brors Nikon D80 och hade till och med varit förutseende nog att skriva ut manualen till den så när vi anlände till Karlskrona visste jag lite mer om vilka program kameran hade och hur man ändrade slutare och bländare och sånt.

På våran första dag i Karlskrona gick vi och handlade lite lax och ingredienser till potatissallad. Sedan tog vi en promenad till Saltö och tittade på solnedgången.

På tisdagen kom mina bekanta M, R och deras son J och hälsade på. Dom bor i Bromölla vilket är ungefär en timmes väg från Karlskrona med tåg. Vi gick till Glassiären, en glassbar där dom säljer glassar stora som som hus (nästan bokstavligen). Ingen av oss hade hunnit äta upp våra glassar förrän dom smälte bort i solen. Min strut sprack så det var bara att erkänna sig besegrad. Visst är det gott med glass men när dom blir så stora att man knappt hinner äta upp dom innan dom faller ihop av sin egen tyngd så försvinner tjusningen med glassen…

M, R och J åkte hem på eftermiddagen och då passade vi på att gå och kolla efter ifall den lilla Blekinge-ekan Camilla gick att hyra en dag. Tyvärr var den utlånad resten av veckan, för Blekinge Museums egen räkning, så det får vi helt enkelt göra någon annan gång. Vi gick och handlade en grillad kyckling och gick ut och hade picknick på Saltö. Sen gick vi in till stan och tog en varsin kaffe på en restaurang eftersom alla caféer hade stängt.

På onsdagen hade vi tänkt ta färjan ut till Sturkö där det fanns ett fiskrökeri som vi ville besöka. Men det blev inte alls som vi tänkt oss. När vi kom till hamnen vid kvart i elva var det lång kö och vi insåg att vi inte skulle få plats. Vi bestämde oss då för att ta nästa båt vid 16 men när vi insåg hur mycket det kostade (240 spänn för oss båda fram och tillbaka) la vi ner hela färjeprojektet. Så mycket hade vi inte riktigt tänkt oss att betala för att ta oss ut till ett rökeri som vi inte ens visste skulle ha öppet när vi kom fram. Vi gick istället till Saltö fiskhall och köpte lite rökt fisk som vi åt upp tillsammans med potatissalladen och tzatsikin från dagen före. Det var riktigt gott och vi kände oss trots allt ganska nöjda.

Vi sökte upp stadens turistbyrå och hämtade information om var det fanns båt att hyra men efter att ha gjort ett besök hos Båtbolaget var det dags att en gång för alla inse att det inte skulle bli något båtåkande för oss alls. Båtbolaget hade inget att hyra ut överhuvudtaget.

Vi gick hem, packade badväskan och gick till Saltö’s havsbad och badade istället. Det var ganska kallt först men sen blev det varmt och skönt. Sen gick vi hem och duschade av oss saltvattnet och slappade en stund innan vi gick till restaurangen Montmartre, ett besök vi sett fram emot hela året. Till våra stora lycka fanns restaurangen fortfarande kvar i samma skick som vi lämnat den förra året med god mat av hög kvalitet, bra priser och bra personal med trevligt bemötande. Vi åt och drack i över två timmar innan vi begav oss hem. Tyvärr råkade jag ut för en mindre magincident senare på kvällen. A trodde det berodde på vattnet vid badplatsen snarare än att maten skulle varit dålig. Personligen vet jag inte, jag är mest tacksam över att det gick över på natten.

På torsdagen gick vi till Fiskhallen på Saltö igen och åt en varsin smörgås med färsk fisk. Sen var det dags att städa ur stugan och packa iordning. Vi satt en stund i solen och samtalade med ägaren av det stora huset, granne med A’s mormor och morfars lilla stuga. Dom hade en gång i tiden ägt även det stora huset men sålde det sen och behöll endast stugan. Snart blev det dags att gå till tåget för hemfärd till Göteborg.

Även om saker och ting inte alltid blir som tänkt det så hade vi en bra semester. Vi har nu försökt komma iväg till Belgien både förra sommaren och denna men inte riktigt haft råd. Men man behöver inte åka utomlands för att njuta av sommaren. Huvudsaken är att man lämnar vardagen och gör något annat i några dagar. Belgien finns alltid kvar och dit ska vi någon gång.

Bilder

Stugan och tomten samt grannens hus och tomt

I detta söta lilla huset bodde vi.

Gästhuset

 

 

 

 

 

 

 

 

Det stora huset som förr i tiden tillhörde A’s gammel-mormor och -morfar.

 

Stora huset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det nyrenoverade gästhuset.

 

Gula gästhuset

 

 

 

 

 

 

 

Gästhuset och en del av tomten.

 

Tomten 1

 

 

 

 

 

 

 

Tomten från fönstret på den blå stugan där vi bodde.

Tomten 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karlskrona

Ekholmen

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekholmen och Saltö

 

 

 

 

 

 

 

Solnedgång

 

 

 

 

 

 

 

Skymning

 

 

 

 

 

 

 

Öster om hamnen

 

 

 

 

 

 


Camilla

 

 

 

 

 

 

 

Stadsparken 1

 

 

 

 

 

 

 

Stadsparken 2

 

 

 

 

 

 

 

Jag hoppas ni gillar bilder för nu blev det ett gäng. Jag har bara tagit dom bästa och de som verkligen visar hur vackert Karlskrona är.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest