Mer om fildelning

Idag är det ganska exakt två veckor sedan polisen raidade serverhallen där bl.a. The Pirate Bay har sina servrar. Sedan dess har fildelningsdebatten verkligen tagit fart både i media men även rent politiskt. Flera partier början nu ändra sin inställning till den nya upphovsrättslagen och justitieminister Thomas Bodström kan även han tänka sig att ändra lagen.

Dock faller inte hans förslag mig med flera i smaken. Bodström vill genom en avgift för bredbandsuppkoppling försöka uppnå det som han tror är det huvudsakliga problemet, d.v.s. att upphovsmännen inte får betalt för sina verk. Han tror att problemet med fildelning löser sig av sig självt bara upphovsmännen får betalt. Jag personligen tror att herr Bodström missat hela poängen varför folk överhuvudtaget fildelar. Det handlar inte enbart om att nöjesindustrin tar för mycket betalt för de medelmåttiga produkter som branschen spottar ut, utan även om att fildelningen är så extremt lätttillgänglig. Om nöjesindustrin hade varit bättre på att lyssna på sina konsumenter och öppnat sina sinnen för nya distributionskanaler för tja, säg 8-10 år sedan, så hade den illagala fildelningen inte varit alls så omfattande som den är idag. Jag har tjatat om det här på min blogg förut och kan nog fortsätta med det ett bra tag till utan att det egentligen förändrar så mycket men man upphör aldrig att förvånas över varför nöjesindustrin gör det så svårt för sig själva.

Precis som krönikören i Expressen skriver i denna artikel är en avgift för bredband en näst intill befängd idé. Det är inte statens sak att lösa nöjesindustrins problem. Det får dom faktiskt göra själva. Deras häxjakt på fildelare kommer förr eller senare bli deras egna grav. Att bedriva organisationer som APB, MPAA och IFPI lär kosta enorma summor och man kan verkligen fråga sig hur branschfolket tänkt när dom startade upp dessa organisationer. Oavsett hur många fildelare som stäms kan det ju inte gå med plus.

Och artisterna då? Var står dom i denna cirkus? Det har varit väldigt tyst från artisternas sida under en tid, iaf vad jag själv upplevt. För ett tag sedan gick Petter ut i pressen och ansåg att fildelare borde avrättas. Ett väldigt intressant uttalande från en person som uppenbarligen inte ens vet vad han talar om eftersom fildelning i sig inte är olagligt. Det uttalande han gör i denna artikel på IDG skulle i praktiken kunna omfatta alla som regelbundet använder Internet på ett eller annat sätt. Petter insåg tydligen sitt misstag och ångrade sig efteråt. Dock får man intrycket av att många artister säkert fått en väldigt sned bild av Internet som distributionskanal, vilket säkert beror på skivbolagens negativa och konservativa inställning. Jag begriper inte varför artister som är ansluta till bolag som exempelvis Sony BMG, ett bolag som inte drar sig för att lägga in program på musik-CD-skivor som installerar rootkit på folks datorer och som därefter öppnar hål i operativsystemet, låter sina bolag hållas. Sådan verksamhet är ju direkt skadlig för artisterna själva så varför säger ingen ifrån? Eller är artisterna så osäkra på sig själva och sin ställning att dom tror att dom inte klarar sig utan de stora bolagen? Det tror jag att dom mycket väl skulle göra, bara dom anammar lite nytänkande. Nöjesindustrins distributionssätt är gamla och näst intill omoderna och kommer säkerligen inom några år att vara helt värdelösa i konkurrensen med fildelning och marknadsföring på nätet.

En annan person som inte heller har koll på någonting vad gäller fildelning är Bert Karlsson. Häromdagen gick den före detta partiledaren för Ny Demokrati ut i Aftonbladet och gav sin bild av fildelningsproblemet. Enligt Bert är fildelare högerextrema aktivister som “köper” ungdomars förtroende genom att erbjuda dom gratis film och musik via The Pirate Bay. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta av sånt här struntprat. Om det här är vad nöjesindustrin tror om dagens ungdom så är det nog värre ställt med nöjesindustrin än vad jag någonsin trodde kunde vara möjligt.

Edit: I Richard Falkvinges måndagsmail denna vecka till samtliga medlemmar i Piratpartiet (ja, jag har gått med där), finns denna post där bloggen Yastory bemöter Berts korkade artikel i Aftonbladet. Även Marcus Kaarto och Rasmus Fleischer, redaktörer för Piratbyråns bok Copy me, har i Aftonbladet fått chansen att ge Bert svar på tal.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest