Hållplatsutrop? Det sysslar vi inte med i den här stan!

Ungefär så skulle man kunna sammanfatta dagen. Vi var fyra personer som tillsammans åkte tåg till Skövde och mötte upp ytterligare två. Sedan åkte vi buss i några timmar för att undersöka om Västtrafik gjort som dom lovat och fixat automatiska hållplatsutrop på bussarna i Skövde.

Ganska snabbt kunde vi konstatera att så inte var fallet. Vi åkte med några olika linjer, åt olika håll och vid olika tider. Avsaknaden av hållplatsutrop var total. Jag som ändå bott i stan i några år hade ibland ingen aning om var vi befann oss, speciellt då vi var på väg ut till Ryd där jag verkligen inte varit särskilt mycket. Men det gick rätt så bra ändå, även om hållplatsutrop hade hjälpt. Vi insåg dessutom att de hållplatsangivelser som fanns på Västtrafiks reseplanerare inte stämde. Reseplaneraren uppgav avgångstider för bussar vid hållplatser enligt ett bokstavssystem. I verkligheten var systemet numeriskt. Alltså fick vi konsultera den stora elektroniska tavlan mitt på Resecentrums busstorg. På den fanns det faktiskt avgångsutrop. Tack, kära Västtrafik men skämmas ska ni för dåligt infriade löften och dåligt uppdaterad reseplanerare.

Hållplatsutrop är ju inte bara bra för folk som ser dåligt, utan för folk i allmänhet men synskadade i synnerhet. Varför ska det vara så svårt att införa det? Bussarna är ju på flera orter relativt moderna och de nya automatiska systemen gör ju att chaufförerna själva bara behöver aktivera det, och är det verkligen så himla jobbigt?

Nu är jag rätt så trött. A har kommit hem och vi ska snart krypa till sängs. Ska bli så skönt att få sova.

Andra bloggar om: , ,

Pin It on Pinterest