Once again a shoppoholic

Nu har shoppoholicen i mig vaknat igen. Det brukar bli så när lönedag närmar sig och jag har börjat dreggla över saker att spendera lönen på.

Inte helt oväntat blev det DVD-film och inte heller helt oväntat blev det första och andra säsongen av Battlestar Galactica. Denna veckan blir det förhoppningsvis inte mindre än tre paket på posten. I förra veckan beställde jag ju boken “Adobe Photoshop Lightroom 2 för digitalfotografer” som jag hoppas kommer den här veckan. Det går dock inte så fort att få sin beställning från Bokus när man väljer ekonomipaket men frakten blir i alla fall gratis.

I helgen beställde jag dessutom albumen X & Y, A Rush of Blood to the Head och Viva La Vida med Coldplay, så nu har jag redan spenderat runt 1000 spänn på böcker, film och musik den här löneperioden…och lönen har inte ens kommit än. Dags att skärpa sig.

Andra bloggar om: , ,

Puckon, är allt jag har att säga…och lite till…

Det är precis vad jag tycker om Sveriges regering och riksdag idag. IPRED-lagen gick så klart igenom. Föga förvånande. Samtidigt har Piratpartiet fått 600 nya medlemmar sedan den 18:e februari (Välkomna säger jag till er, i den mån ni läser detta!) och är numera uppe i totalt 10 636 medlemmar, 64 medlemmar från Vänsterpartiet.

Grattis, partikamrater 🙂

Men precis som Falkvinge skriver idag så kan inte glädjen över detta riktigt sjunka in. IPRED ligger som ett stort svart moln över tillvaron för folk som mig som bryr sig. Beviset på att det är många fler som bryr sig är ju att Piratpartiets medlemsantal hela tiden ökar. Lika så Ung Pirat, som nu mera är Sveriges näst största ungdomsförbund. Det hjälper ju riksdag och regering till med, så tack så mycket.

Medan upphovsrättsindustrin idag tror att att de vunnit en jätteseger tack vare klubbandet av IPRED, så uppmärksammar bl a GP vad hela fildelarjaktskalaset kostar upphovsrättsinnehavarna per år  – 1 miljard. Det är inte så lite, det. Denna uppgift kommer från John Kennedy, ordförande för IFPI(SS) internationella skivbolagsorganisation, under det förhör som hölls med honom i dagens episod av TPB-rättegången. Nu påstår i och för sig Kennedy också att den illegala fildelningen orsakat att skivbranschen tappat 9 miljarder i omsättning sedan 2001. Opassande besvarar detta genom att förutom att skriva ett väldigt inlägg, även plocka fram länkar till flertalet rapporter som visar att fildelning gynnar försäljningen, från källor som varken är pirater eller antipirater. Detta är viktigt att påpeka i sammanhanget eftersom John Kennedy inte hade så bra koll på vilka som beställt de rapporter som han vitsordade i förhöret.

Det är lite störande när man inte hittar källor som man läst och som man verkligen skulle behöva just precis nu. Jag har läst i media vid flertalet tillfällen att musikindustrin totalt sätt, alltså inte bara skivförsäljning utan även konsertbiljetter och annat, ökat sina intäkter från tidigare år. Det kan ha varit i del 2 av Musikministreriet som jag snappade upp det, bl a. Det sändes den 20 januari. Länk till programmet på Svt.se.

Hur som helst, om det nu är så att det inte alls går särskilt dåligt för musikindustrin som sådan, vilket jag faktiskt inte tror att det gör, så borde dem från sitt håll inse att det är skivförsäljningen som är omodern och av många inte längre inte lika efterfrågad. Så ersätt det med något och låt folk betala!

Andra bloggar om: , , , , ,

Hur man gör, helt enkelt

Denna lördag har inletts med en del intressant läsning under frukostproceduren. IDG.se publicerade igår en artikel om hur man tjänar pengar utan att utöva sin upphovsrätt på det sätt som de stora skiv- och filmbolagen, och tyvärr de flesta inom svensk så kallad “musikelit”, tycker om att göra. Man kan göra som Nine Inch Nails och helt enkelt ha tilltro till sina fans och till sin egen musik och verkligen tro på att det går att konkurrera med gratis, för det går.

För Nine Inch Nails har konceptet Creative Commons verkligen fungerat då albumet Ghoast I-IV släpptes med CC-licens och trots det blev det mest sålda albumet på Amazon. Att dömma av deras webbplats så har bandet helt förstått hur man marknadsför sig själva på nätet. På deras webbplats finns allt, ja, det enda jag egentligen saknade var låttexterna, men dom kanske finns där någonstans. Jag har inte utforskat hemsidan så väldigt noga, men jag är imponerad. Det är snyggt och det är tillgängligt.

Även Radiohead har lyckats bra tacke vare Creative Commons licenssystem. Dock så är jag inte lika imponerad av deras webbplats. Den är ganska rörig och det är inte helt uppenbart att det är gruppen Radioheads webbplats som man har kommit till. Där har de en del att jobba på. En rolig sak med sidan är att den delvis är skriven i bloggform och har uppdaterats ganska frekvent sedan januari -07. Dock har inget skrivits sedan den sista Januari i år men jag skulle tro att mer kommer upp inom kort. Jag får intrycket av att ett nytt album är på gång.

Varför gör inte alla artister så här? Varför gör inte Metallica så här? Dom om några skulle verkligen behöva modernisera sig lite.

Edit 2009.02.07 @ 17:23: Lustigt nog så skrev även DN om dettta tema, iallafall ett tema som går hand i hand med det som jag nu diskuterar. En ny rapport från Holland visar att illegala nedladdare minsann betalar för den kultur som de konusmerar. Nya siffror visar även att försäljningsstatistiken gick upp förra året för digital musik, ljudböcker, biobiljetter, DVD-filmer och spel. Man kan fråga sig hur många liknande rapporter som nöjesindustrin ska behöva för att de ska förstå att de egentligen inte går miste om någonting. Denna rapport är sannerligen inte den första och säkert inte heller den sista som visar att det går bra för nöjesindustrin. Men vem vet, kanske ska dom även skylla finanskrisen på fildelarna…

Andra bloggar om: , , , , ,

Söndagsläsning

Som svar på mitt inlägg om Relakks igår, har jag fått en del trevliga kommentarer. Tack för det! Urban Sundström (pp) tipsade bl a om Ingvar, en kryptobox som gör det möjligt att surfa anonymt på nätet. Ser helt klart intressant ut och något som jag ska försöka följa upp vid senare tillfälle.

Hur som helst, jag följde Urbans länk tillbaka till hans blogg och det första jag möttes av var ett inlägg om en artikelNewsmill.se, en väldigt bra blogg med artiklar i en massa olika ämnen, bland annat fildelning och IPRED så klart, av flera framträdande ansikten i samhällsdebatten. Bl a Bahnhofs VD Jon Karlung som tydligt påpekade att ISP:n Bahnhof minsann inte tänker medverka i jakten på fildelare. En mycket bra artikel, tycker jag. Karlung påpekar också mycket starkt vad han anser att upphovsmännen borde lägga sina pengar på och det ligger helt i linje med vad Piratpartiet försökt framföra i ungefär tre års tid nu, alltså att bygga ut de lagliga nerladdningsalternativen samt att utveckla sina föråldrade affärsmodeller. Men gehöret lyser fortfarande med sin frånvaro…

På samma sida där artikeln med Jon Karlung ligger, finns även länkar till flera andra intressanta artiklar. Jag skulle vilja passa på att tipsa om “Vi artister tjänar inte på att hetsa mot fildelarna” av Timbuktu, “Plagiat och efterapningar ska inte ges lagligt skydd mot fildelare” av Bo Hellqvist och “Artisterna förstår inte skillnaden mellan upphovsrätt och äganderätt” av Karl-Henrik Pettersson. Intressant läsning så här på kvällskvisten.

Andra bloggar om: , , , , ,


Lite skivglädje

Lite skivglädje

Idag kom skivorna som jag “råkade” beställa i helgen. Har lyssnat lite på “Nu tändas tusen juleljus” och känt en väldig massa julstämning trots att jag inte har hållit på med något juligt alls idag.

Nya skivor

 

 

 

 

 

 

 

 

Jo, förresten, jag har ju skickat julkort! Nu har vi skickat 16 julkort till nära och kära. Jag har till och med skickat julkort till några gamla släktingar för att visa att jag tänker på dom då och då och hoppas att dom tänker lite på mig med ibland även om dom kanske inte orkar skicka julkort till folk nu mera.

Nu ska jag steka köttbullar och koka spagetti. En äppelkaka står i ugnen. Äppelkakan som jag bloggade om för några veckor sedan. Jag fick aldrig tummen ur att göra den då…och efter det tillfället heller. Men nu står den äntligen i ugnen och det börjar dofta juvligt i hela lägenheten.

Pin It on Pinterest