Imorgon – en svart dag i informationssamhället

Ironin är inte nådig. Imorgon är det den första april. Hela Sveriges och hela världens stora lurendrejeri-dag. Imorgon är också dagen då IPRED-lagen börjat gälla. Det är lustigt och ironiskt eftersom IPRED-lagen inte är mycket annat än just ett stort lurendrejeri – i alla fall för de som tror att den kommer att göra någon större skillnad mot fildelningen.

Rick Falkvinge uppmanar idag via sin blogg, och tidigare Emma via Opassande, till att öppna upp trådlösa nätverk runt om i landet. Genom att inte kryptera sitt WLAN ger man omgivningen möjligheten att fritt utnyttja ens bandbredd. “Livsfarligt!” tänker du nog, “Nu kommer alla att fildela via mitt WLAN!”. Ja, det är möjligt. Men det är också omöjligt för en domstol att bevisa vem som har gjort vad via ditt WLAN. Det är än så länge inte olagligt att ha ett öppet WLAN, det är upp till var och en. Sparas inga loggar på den router som öppnar upp WLAN:et, så finns det inga som helst bevis på vem som gjort vad. Det man ska tänka på är dock att låsa ute allmänheten från det privata hemmanätverket. Jag upptäckte just att våran router här hemma inte riktigt klarade det, vilket gör att vi måste vänta med att öppna vårat WLAN tills vi skaffat en bättre router. Inget större problem med det, den vi har nu är rätt instabil och vi behöver därför  skaffa en ny i alla fall. Många skäl = bra!

Jag känner mig inte riktigt redo inför morgondagen eftersom jag inte kommit fram till vilken anonymitetstjänst som är bäst. Jag har testat Relakks, som funkat halvbra. Halvbra, eftersom anslutningen dör när jag använder en bittoirrent-klient och kommer upp i hyggliga överföringshastigheter. Då störtdyker allting. Inte jättebra.

En kompis tipsade mig om Ivacy, en internationell/europeisk tjänst (vet inte var den hör hemma) som erbjuder VPN-anslutning för €10 per månad. Det tyckte jag lät lite dyrt, men tycker gott att det kan vara värt det.

Men idag tipsade A mig om sin före detta klasskompis på Chalmers, som startat nytt bolag. Och vad gör bolaget? Jo, det säljer VPN-tjänster, så klart. Bolaget, som heter Amagicom, är precis nyuppstartat och har ännu inte börjat ta betalt för sin VPN-tjänst Mullvad. Alla erbjuds testa den gratis (vilket onekligen är en mycket bra strategi så här dagarna runt IPRED-lagens införande).

Jag har ännu inte testat Mullvad så jag vet inget om hur bra den är. Ska försöka göra det någon av de närmaste dagarna.

Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. April, april din dumma sill, jag kan stämma dig på vad jag vill! « Piratpartisten - [...] startade en utmärkt kampanj för några dagar sen. Den går ut på [...]
  2. Irped, Ipredia & Ipredator « maloki - [...] ifrån theblackjacker.se, Erik Nyström, U. Anton Johansson, Rick Falkvinge, Andreas Karlsson och Sandrabillity. Själv har jag inte satt upp…
  3. Ipred, Ipredia & Ipredator « maloki - [...] ifrån theblackjacker.se, Erik Nyström, U. Anton Johansson, Rick Falkvinge, Andreas Karlsson och Sandrabillity. Själv har jag inte satt upp…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest