Tänk efter en gång till!

Idag är jag arg. Riktigt arg. Om en vecka från idag kommer troligen en ny polisiär verksamhet att skapas i Sverige. Allting tyder på att IPRED-lagen kommer att klubbas igenom i riksdagen nästa onsdag och tyvärr känns det som att frågan har skuggats en del av rättegången mot männen bakom The Pirate Bay. Det är nästan så att man känner en lukt av konspiration, precis som då omröstningen av FRA-lagen så lägligt hamnade mitt under pågågende Fotbolls-EM. Tillfälligheter? Jag vet inte. Jag börjar sluta att tro på sådana.

Jag inbillar mig inte att det hjälper men jag önskar att politikerna i riksdagen tänker till en gång till. Jag skulle också önska att de artister, skådespelare, författare och övriga som tror att IPRED-lagen kommer att göra någon som helst skillnad mot den illegala fildelningen, tänker till en gång till. Riktigt ordentligt den här gången. Ingen av de lagar som hittills genomförts, hur kontroversiella de än varit och oavsett land, har minskat den illegala fildelningen i den grad att man kan anse införandet av den typen av lagar som framgångsrikt. Fildelning går inte att förbjuda bort, den måste investeras bort. Av industrin själva.

Häromdagen skrev Björn Ullvéus en relativt trist krönikaNewsmill.se med rubriken “Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sg?”. Jag var nära att kommentera den artikeln där och då men lät bli. Nu kan jag inte låta bli men väljer att kommentera den i min blogg istället, men det lär ju inte Björn Ullveus läsa i alla fall. Jag tror han skiter i hur hans fans vill uppleva hans musik, utan att han bara utgår ifrån att det handlar om att få den gratis. Det är snarlikt med vad de flesta inom film- och musikindustrin verkar tro att fildelning handlar om. Samtidigt säger man att man “håller på” att utveckla nya nätbaserade tjänster och jag frågar mig fortfarande efter ca 10 års fildelning och industrins ursäkter som lytt “vi håller på”: var är dem och vad är det som tar så förbaskat lång tid?

Något som gjorde mig riktigt arg idag, just gällande industrins påstådda försök att utveckla fler lagliga nerladdningstjänster, var när IPFI’s Peter Danowsky, under sin sakframställan i rättegången mot The Pirate Bay, la skulden av bristen på lagliga alternativ på The Pirate Bay! Enligt honom är det The Pirate Bays fel att det finns så få lagliga alterntiv eftersom det ju inte går att konkurrera med gratis. Nu är det alltså The Pirate Bays fel att upphovsrättsindustrin är oförmögna att ändra på sig och tänka i nya banor.

Peter Danowsky; har du hål i huvudet? För någonstans måste det som skulle kunna definieras som intelligens eller sunt förnuft ha pyst ut! Att påstå att en tjänst, som kom i rättan tid och som råkar innebära att nerladdningar är gratis, skulle omintetgöra alla framtida försök på kommersiell försäljning av skivor och filmer på nätet, är patetiskt, rent felaktigt och mest av allt; ett desperat påstående från en desperat industi.

Om inte Nine Inch Nails hade varit en bra grupp som dessutom uppnått precis det som Danowsky hävdar vara omöjligt, så hade jag bett honom att köra upp Ghoasts I-V någonstans där solen inte skiner.

Ni håller ju på att förstöra samhället samtidigt som ni håller på att förstöra för er själva. Varför låter ni inte folk betala för sig via nerladdningstjänster? Vill ni inte att eran musik, era filmer och era spel och program ska leva vidare så länge det är möjligt? Inbillar ni er att Internet-åldern kommer att passera och att era gamla rostiga affärsmodeller kommer att överleva det? Jag kan helt enkelt inte förstå varför det ska vara så förbannat besvärligt för er att sluta vara korkade! För det är precis det som det här handlar om: en korkad industri som försöker leva kvar i en verklighet som inte längre finns!

Om ni politiker röster igenom IPRED så finns det ingen förlåtelse. Det kommer ni att inse vid valet till EU-parlamentet.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 Comments

 1. Access
  Feb 18, 2009

  Ehhhh …. det finns flera nedladningstjänster att välja mellan. Har du missat det?

  Sen är väl saken den att de flesta fortfarande väljer att ladda ner gratis istället för att använda de nedladdningstjänsterna, precis som Ulvaeus skrev. Men så måste man ju också betala för sig på dem.

  Så vad är din invändning mot Ulvaeus egentligen? Har du något andra konkreta motargument än att du är arg och att alla som inte håller med dig är dumma?

  N.I.N gjorde naturligtvis en affärsmässig bedömning av hur deras befintliga fan-stock skulle bete sig, och valde hanteringssätt utifrån det. Sånt går bara att göra om man redan är etablerad, vilket gör att N.I.N-argumentet faller som ett korthus.

 2. Sandra
  Feb 19, 2009

  Nej, Access, jag har inte missat legala tjänster som exempelvis iTunes, CDon och Amazon. Det var dumt av mig, jag skulle så klart ha nämnt dem. Både Amazon och iTunes har till och med ett bra utbud. Men vad gäller CDon så har det sannerligen inte hänt mycket där sen jag undersökte deras utbud på nedladdningsbart material senast och det var många veckor sedan.

  Om du har förslag på fler så tar jag gärna emot dem. De skulle faktiskt vara intressanta att skriva om.

  Sen ska man också komma ihåg att det var inte förrän väldigt nyligen som iTunes och CDon gick ut med att de skulle avskaffa DRM på sina respektive utbud. DRM är inte attraktivt när man vill sälja något på nätet, det är också något som industrin måste förstå.

  Vad gäller Ullveus krönika så var det fler än jag som påpekade svårigheten med att betala för sig, i kommentarerna till krönikan. Det är alltså inte bara jag som har den här uppfattningen. Jag tycker inte alls att alla som inte håller med mig är dumma, men när man gör ett sådant påstående som Danowsky gjorde i rätten igår, och som han dessutom inte heller hade några konkreta bevis för, så tycker jag att det är ganska korkat sagt.

  Om upphovsrättsindustrin hade insett åt vilket håll det barkade redan i samband med Napster-stämningarna, och då satsat i stor skala på nedladdningstjänster, så hade inte fildelningen varit så omfattande idag. Nej, jag har inga bevis för det men vad man däremot kan konstatera är att de lagliga tjänster som finns gör alldeles för lite väsen av sig, de är fortfarande för få och vissa av dem erbjuder fel saker i form av DRM-skyddat material. För att kunna konkurrera med den illegala fildelningen måste man erbjuda något som är bättre och enklare än det man kan hämta från exempelvis The Pirate Bay.

  Slutligen, ifall fildelningen gör det möjligt för oetablerade artister att nå ut och redan etablerade artister att tjäna storkovan, var ligger då problemet?

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest