Censur i Sverige? – Bara en tidsfråga

Jag läste precis på Rick Falkvinges blogg ett väldigt bra inlägg om Internet som dubbelkommunikativt verktyg. I inlägget berättar Rick även om svenska IFPI som nu vill göra som sin danska motsvarighet och få till en blockering av The Pirate Bay hos svenska Internetleverantörer. IFPI tycker alltså inte att det räcker med IPRED, nu vill dom försöka kontrollera vad hela svenska folket gör på Internet genom att se till att ingen längre kommer åt The Pirate Bay.

Problemet med detta är ju så klart inte bara att man genom en blockering i svenska DNS:er skulle hindra folk från att använda sig av The Pirate Bay, utan att det faktiskt innebär ren och skär Internet-censur. När IFPI inser att det inte räcker med IPRED och att blockera The Pirate Bay för att stoppa fildelningen, vad kommer dom att föreslå då? Blockering av siter som sourceforge.net eftersom man kan ladda hem programmet DC++ därifrån? Eller kanske förbjuda hela bittorrent- eller FTP-protokollet? Detta handlar inte om att blockera en enda site. Detta är bara början på ett Internet som styrs av upphovsrättsidustrin!

Jag tänker inte säga “Detta kommer inte att hända i Sverige” för jag tror inte på något sådant påstående längre. Inte med en regering och riksdag som troligen kommer att rösta igenom lagar som gör IFPI och liknande organisationer till helig privatpolis för upphovsrättsindustrin. En sådan regering och riksdag kan mycket väl komma att även censurera Internet om IFPI och APB skulle ligga på tillräckligt hårt. Dock hoppas jag att våra svenska Internetleverantörer inte kommer att göra det allt för lätt för dom. Min och A’s ISP Bahnhof påstår sig i alla fall sätta stort värde på personlig integritet och är inte en vän av Internet-censur eller Internet-övervakning á la FRA. Jag hoppas verkligen att dom står fast vid det. För även om det finns tjänster som RELAKKS så är det sorgligt att det ens finns en efterfrågan på dom. Det ska inte behövas.

Andra bloggar om: , , , , ,

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest